hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Nieuws  /  Groeibedrijven worden consequent overschat

Groeibedrijven worden consequent overschat

Er zijn meerdere studies die aantonen dat analisten er te makkelijk vanuit gaan dat bedrijven met een hoge winstgroei dat volhouden in de toekomst. Dat verklaart mede waarom waarde-aandelen op den duur beter presteren dan groeibedrijven.

4 november 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie

Een van de basisprincipes van een kapitalistische samenleving is dat bedrijven aanvankelijk abnormaal hoge winsten kunnen behalen als ze met een baanbrekende innovatie komen. Maar als andere bedrijven dat doorkrijgen en de concurrentie groter wordt, dan worden de winstmarges steeds smaller.

Het omgekeerde geldt ook. Als de winstmarges extreem laag zijn, dan wordt er minder geïnvesteerd en neemt de concurrentie af en worden de winstmarges na verloop van tijd hersteld tot een gezond niveau.

De vraag is of het marktmechanisme in de praktijk even goed werkt als in de theorie en een tweede vraag is of analisten en beleggers in staat zijn dit marktmechanisme goed te voorspellen om daar hun voordeel mee te doen.

Dat laatste is helaas niet het geval, schrijft Larry Swedroe in een blog met de titel What Stock Analysts and Investors Are Getting Wrong About the Market.

Veel empirisch bewijs

Er zijn meerdere studies die bewijzen dat analisten en beleggers steevast onderschatten hoe snel hoge winstgroeicijfers afkalven. Het gevolg is dat hun koersdoelen en verwachtingen voor de lange termijn te hoog zijn, met alle gevolgen van dien voor het rendement.

Een van de oudste studies over dit thema stamt van Anthony Raynor en Ian Little uit de jaren 60 en betreft Britse aandelen over de periode 1951-1961. Zij hebben bedrijven gerangschikt op basis van groeipercentages uit het verleden en gebruikten daarvoor de winst per aandeel gedurende de periode 1952-56. 

De conclusie was snel gemaakt. De bedrijven die hun winst per aandeel tussen 1952 en 1956 het snelst opvoerden, konden dat niet herhalen in de jaren erna. Ze vielen terug naar het gemiddelde. 

Terug naar het gemiddelde

Eugene Fama en Kenneth French herhaalden het onderzoek voor een grotere groep van 2.304 Amerikaanse bedrijven over de periode 1964-1995.

Hun conclusies:

  • Er was voor de winstgroei bij alle bedrijven een sterke neiging om terug te keren naar het gemiddelde.
  • De neiging was het grootst bij bedrijven met de hoogste winsten.
  • Bedrijven met abnormaal lage winsten keerden sneller terug naar het gemiddelde dan bedrijven met abnormaal hoge winsten.
  • Analisten onderschatten consequent de snelheid waarmee de winstgroei terugkeert naar het gemiddelde.

Een volgende studie uit 2002 van Louis Chan, Jason Karceski en Josef Lakonishok gebruikten een database met gegevens over alle binnenlandse Amerikaanse aandelen over de periode 1951-97.

De studie omvatte 359 bedrijven aan het begin en 6.825 aan het eind. Zij keken naar meerdere indicataoren voor de winstgevendheid, zoals het bedrijfsresultaat vóór en ná afschrijvingen en mét en zónder buitengewone baten en lasten.

Hun conclusies:

  1. Er waren enkele bedrijven met een aanhoudend hoge winstgroei over een langere periode, maar dat was uiterst zeldzaam.
  2. De voorspelbaarheid van welke bedrijven de aanhoudend snelle groeiers zouden worden, was miniem.
  3. De koers-winstverhoudingen waren een slechte maatstaf voor aanhoudend hoge winstgroei. Het was geen wetmatigheid dat bedrijven met een hoge k/w dat ook waarmaakten. 
  4. De winstverwachtingen van analisten (IBES) lagen met 14,5% 5,5% boven de gerealiseerde winstgroei.

Handvol nifty-fifty bedrijven

Om aan te tonen hoe moeilijk het is om langdurig met 15% per jaar te groeien, toonden de onderzoekers aan dat slechts drie van de vijftig nifty-fifty groeiaandelen uit 1972 in staat waren om met dat percentage of meer te groeien in de daaropvolgende 25 jaar. Geen enkel van die bedrijven groeide sneller dan 18% per jaar. 

Voor de periode van 1960 tot 1980 waren slechts drie bedrijven in staat om 15% of meer te groeien (Standard Oil of Ohio, Philip Morris en Boeing). Voor de periode van 1970 tot 1990 deden slechts vier bedrijven dat (Boeing, Philip Morris, Merck en PPG Industries). En van 1980 tot 1999 bereikten slechts vijf bedrijven dat doel (Fannie Mae, United Airlines, Philip Morris, Merck en Abbott Laboratories).

Ze werkten hun studie bij in augustus 2022 en ontdekten dat - hoewel er gevallen waren van zeer hoge groei - ze niet alleen relatief zeldzaam waren, er was ook nauwelijks sprake van voorspelbaarheid.

In oktober 2022 gaven Brian Chingono en Greg Obenshain van vermogensbeheerder Verdad een update voor bedrijven over de periode 1997-2022 met min of meer hetzelfde resultaat.

Twee andere studies uit 2023 en 2024 keken specifiek naar de voorspellingen van analisten. Daaruit blijkt wederom dat ze consequent te hoge verwachtingen hebben van bedrijven die abnormaal hoge winstmarges hebben gerealiseerd in het verleden.

Paar conclusies

Al met al kan er op basis van de verschillende studies gezegd worden dat:

  1. De kans om de volgende Microsoft te vinden ongeveer even groot is als de kans om de loterij te winnen.
  2. De overschatting van groeibedrijven is er waarschijnlijk de oorzaak van dat groeiaandelen historisch minder rendement opleveren dan waardeaandelen (die minder vaak tegenvallen).
  3. Er is een systematische voorspelbaarheid dat analisten en de markt er naast zitten met hun aannames.
  4. Op basis daarvan mag je aannemen dat waarde-aandelen het als groep ook in de toekomst beter zullen doen dan groeiaandelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

DE LAATSTE TICKETS!

Kom vrijdag naar de IEX Beleggersdag!

Hoe gaat de top van het Nederlandse bedrijfsleven om met Trump, geopolitiek, defensie en de verhouding tussen Europa en de VS? Kom aanstaande vrijdag naar de IEX Beleggersdag. Mis het niet en bestel nu uw tickets! VOL=VOL!

Lees meer

  • 16 jun “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 03 jun Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  • 04 jun Deglobalisering gunstig voor midcaps
  • 27 mei Cruijff, Buffett en Jobs wijzen beleggers de weg

Onderwerpen

  • aandelen

Nieuws van onze partners label connect

  1. 23 jun
    Absolute return-obligaties: een antwoord op het volatiliteitsprobleem
  2. 23 jun
    Enorme outperformance van dit obligatiefonds is moeilijk te negeren
  3. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 4 november 2024 08:00 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Voorzichtig met ETF's die landen uitsluiten
  2. Must read: olie is weer terug bij af
  3. Geopolitiek dringt meer dan ooit door in bestuurskamers
  4. Must read: De tarieven zijn er ook nog, vraag Duitsland maar
  5. Navo-top heeft grote gevolgen voor EU-defensieaandelen
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. PE en impactbeleggen vormen een goede combi

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  3. Must Read 19 jun

    Must read: kan de Amerikaanse rente niet heel misschien toch omlaag?

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group