Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's. 29 oktober 2024 07:55 • Door IEXProfs Redactie Het kan snel gaan, een belegger die 10 jaar geleden een portefeuille zou hebben samengesteld met 60% wereldwijde aandelen en 40% kortlopende wereldwijde obligaties zou door de sterke stijging van met name technologieaandelen nu een compleet andere portefeuille hebben gehad, bestaande uit bijna 80% aandelen en 20% obligaties. Het positieve is dat deze belegger er flink rijker op zou zijn geworden. Het nadeel is dat zijn risicoprofiel volledig veranderd is. Herbalanceren Volgens de blogger Charles Wood geeft dit voorbeeld aan hoe groot het belang is van herbalanceren. Maar het proces gaat wel tegen de algemene markttrend in omdat de winnaars moeten worden verkocht en de verliezers gekocht. Het kan daardoor pijnlijk aanvoelen. Sell your darlings is nooit leuk. Toch is het vanuit het oogpunt van risicobeheersing verreweg het beste. Een belegger heeft namelijk niet voor niets gekozen voor een bepaalde verhouding tussen aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen zoals vastgoed, private equity en hedgefondsen. Het is een verhouding die in principe een optimale verhouding biedt tussen rendement en volatiliteit. Het zorgt er bovendien automatisch voor dat bubbels worden ontweken en ondergewaardeerde assets worden bijgekocht. Transparantie De vraag is nog wanneer een belegger het beste kan herbalanceren. Meestal zijn periodes met veel marktturbulentie geschikt. Verder moet er natuurlijk niet jaren gewacht worden en is het belangrijk dat actieve vermogensbeheerders transparant zijn over wat ze gedaan hebben voor hun klanten om de portefeuille weer in balans te krijgen en tegen welke kosten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.