Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's. 29 oktober 2024 07:55 • Door IEXProfs Redactie Het kan snel gaan, een belegger die 10 jaar geleden een portefeuille zou hebben samengesteld met 60% wereldwijde aandelen en 40% kortlopende wereldwijde obligaties zou door de sterke stijging van met name technologieaandelen nu een compleet andere portefeuille hebben gehad, bestaande uit bijna 80% aandelen en 20% obligaties. Het positieve is dat deze belegger er flink rijker op zou zijn geworden. Het nadeel is dat zijn risicoprofiel volledig veranderd is. Herbalanceren Volgens de blogger Charles Wood geeft dit voorbeeld aan hoe groot het belang is van herbalanceren. Maar het proces gaat wel tegen de algemene markttrend in omdat de winnaars moeten worden verkocht en de verliezers gekocht. Het kan daardoor pijnlijk aanvoelen. Sell your darlings is nooit leuk. Toch is het vanuit het oogpunt van risicobeheersing verreweg het beste. Een belegger heeft namelijk niet voor niets gekozen voor een bepaalde verhouding tussen aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen zoals vastgoed, private equity en hedgefondsen. Het is een verhouding die in principe een optimale verhouding biedt tussen rendement en volatiliteit. Het zorgt er bovendien automatisch voor dat bubbels worden ontweken en ondergewaardeerde assets worden bijgekocht. Transparantie De vraag is nog wanneer een belegger het beste kan herbalanceren. Meestal zijn periodes met veel marktturbulentie geschikt. Verder moet er natuurlijk niet jaren gewacht worden en is het belangrijk dat actieve vermogensbeheerders transparant zijn over wat ze gedaan hebben voor hun klanten om de portefeuille weer in balans te krijgen en tegen welke kosten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.