Niche-ETF's leveren vooral meer risico op Particuliere beleggers hebben door de opkomst van indexfondsen een grote kostenoverwinning geboekt op de fondsenindustrie. Maar pas op, die slaan nu terug met computerspelachtige handelsapps en niche-ETF's die verleiden tot het nemen van meer en meer risico. 3 oktober 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het is revolutionair wat er de laatste decennia gebeurd is in het vermogensbeheer, schrijft Nir Kaissar van vermogensbeheerder Unison Advisors in een opiniestuk voor Bloomberg. Diensten waar particulieren aan het begin van deze eeuw nog grof geld voor moesten betalen, zijn nu zo goed als gratis. Handelen kost bijna niks meer, iedereen kan een goedkope effectenrekeningen openen en beleggers kunnen vrijwel voor niets de hele aandelenmarkt bezitten via een enkel indexfonds. Industrie vecht terug Het is een ongelofelijke overwinning voor particuliere beleggers, maar de strijd is nog niet gestreden, zegt Kaissar. Want de vermogensindustrie vecht terug met handelsapps die veel weg hebben van computerspelletjes en niche-ETF’s met hoge risico's en verborgen kosten waar beleggers zich niet bewust van zijn. Bij niche-ETF’s kan het om van alles gaan. Soms richten ze zich op een sector, soms op een land, valuta of strategie. Het kan ook om een combinatie gaan, bijvoorbeeld bitcoins, groeiaandelen uit Hongkong, value-aandelen uit Italië of momentumaandelen uit de VS. Verborgen kosten Hoe hoog de verborgen kosten precies zijn, is moeilijk te kwantificeren. Het verschilt ook per ETF. Kaissar haalt een studie aan van Victor Haghani, James White en Vladimir Ragulin die gaat over de verschuiving van beheerkosten naar risico. Wat vermogensbeheerders feitelijk proberen, is om particulieren te verleiden tot het nemen van zoveel mogelijk risico. Direct hebben ze daar niet zo veel aan, want ook niche-ETF’s hebben over het algemeen lage beheerkosten. Maar op de achtergrond verdienen ze er wel degelijk extra geld aan vanwege de hogere volatiliteit. Levert niks op Maar wat is daar mis mee? Als particulieren het vrijwillig doen en voor het risico beloond worden met meer rendement, dan is het toch een win-winsituatie? Maar juist dat is niet waar, stellen Haghani, White en Ragulin. Althans, niet voor iedereen. Als je namelijk alle particulieren optelt die in niche-ETF’s beleggen, dan komen ze samen dicht in de buurt van het marktgemiddelde. Per saldo profiteren particuliere beleggers dus niet, maar ze nemen wel meer risico en hebben waarschijnlijk meer stress. Kaissar hamert er daarom bij beleggers op niet alleen te letten op beheerkosten, maar ook op het risico van ETF's. Van toezichthouders vraagt hij om strengere regels voor het openbaar maken van de volatailteit van ETF's. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.
Assetallocatie 13 jan Pictet zet telecom op kopen Pictet AM heeft in januari de modelportefeuille op twee plaatsen gewijzigd. Telecomdiensten gaan van neutraal naar overwogen en vastgoed van onderwogen naar neutraal. Andere sectoren die er in positieve zin uitspringen zijn financials en nutsbedrijven. Regionaal blijven aandelen uit de VS, Zwitserland en emerging markets (exclusief China) favoriet.
Assetallocatie 09 jan Outlook AllianzGI: "Aandelen blijven aantrekkelijk, maar volatiliteit neemt toe" De tweede termijn van Donald Trump komt op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente. Dit verschil zou volgens AllianzGI in 2025 nog groter kunnen worden. AllianzGI blijft in zijn outlook voor 2025 positief over Amerikaanse aandelen, met name uit de techsector. In de obligatiemarkt wordt meer verwacht van Europees papier.
Assetallocatie 07 jan Rabobank is positief over aandelen én obligaties Sterke winstgroei en lagere inflatie maken aandelen en obligaties volgens Rabobank aantrekkelijk. De Chinese beurs zou wel eens positief kunnen verrassen. De grote onzekere factor is, u raadt het al, de aankomende Amerikaanse president.