Niche-ETF's leveren vooral meer risico op Particuliere beleggers hebben door de opkomst van indexfondsen een grote kostenoverwinning geboekt op de fondsenindustrie. Maar pas op, die slaan nu terug met computerspelachtige handelsapps en niche-ETF's die verleiden tot het nemen van meer en meer risico. 3 oktober 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het is revolutionair wat er de laatste decennia gebeurd is in het vermogensbeheer, schrijft Nir Kaissar van vermogensbeheerder Unison Advisors in een opiniestuk voor Bloomberg. Diensten waar particulieren aan het begin van deze eeuw nog grof geld voor moesten betalen, zijn nu zo goed als gratis. Handelen kost bijna niks meer, iedereen kan een goedkope effectenrekeningen openen en beleggers kunnen vrijwel voor niets de hele aandelenmarkt bezitten via een enkel indexfonds. Industrie vecht terug Het is een ongelofelijke overwinning voor particuliere beleggers, maar de strijd is nog niet gestreden, zegt Kaissar. Want de vermogensindustrie vecht terug met handelsapps die veel weg hebben van computerspelletjes en niche-ETF’s met hoge risico's en verborgen kosten waar beleggers zich niet bewust van zijn. Bij niche-ETF’s kan het om van alles gaan. Soms richten ze zich op een sector, soms op een land, valuta of strategie. Het kan ook om een combinatie gaan, bijvoorbeeld bitcoins, groeiaandelen uit Hongkong, value-aandelen uit Italië of momentumaandelen uit de VS. Verborgen kosten Hoe hoog de verborgen kosten precies zijn, is moeilijk te kwantificeren. Het verschilt ook per ETF. Kaissar haalt een studie aan van Victor Haghani, James White en Vladimir Ragulin die gaat over de verschuiving van beheerkosten naar risico. Wat vermogensbeheerders feitelijk proberen, is om particulieren te verleiden tot het nemen van zoveel mogelijk risico. Direct hebben ze daar niet zo veel aan, want ook niche-ETF’s hebben over het algemeen lage beheerkosten. Maar op de achtergrond verdienen ze er wel degelijk extra geld aan vanwege de hogere volatiliteit. Levert niks op Maar wat is daar mis mee? Als particulieren het vrijwillig doen en voor het risico beloond worden met meer rendement, dan is het toch een win-winsituatie? Maar juist dat is niet waar, stellen Haghani, White en Ragulin. Althans, niet voor iedereen. Als je namelijk alle particulieren optelt die in niche-ETF’s beleggen, dan komen ze samen dicht in de buurt van het marktgemiddelde. Per saldo profiteren particuliere beleggers dus niet, maar ze nemen wel meer risico en hebben waarschijnlijk meer stress. Kaissar hamert er daarom bij beleggers op niet alleen te letten op beheerkosten, maar ook op het risico van ETF's. Van toezichthouders vraagt hij om strengere regels voor het openbaar maken van de volatailteit van ETF's. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
DE LAATSTE TICKETS! Kom vrijdag naar de IEX Beleggersdag! Hoe gaat de top van het Nederlandse bedrijfsleven om met Trump, geopolitiek, defensie en de verhouding tussen Europa en de VS? Kom aanstaande vrijdag naar de IEX Beleggersdag. Mis het niet en bestel nu uw tickets! VOL=VOL!
Assetallocatie 23 jun Enorme outperformance van dit obligatiefonds is moeilijk te negeren In een periode waarin obligatiefondsen moeite hadden een positief resultaat te boeken, wist het Fresh Fixed Income Fund van OHV consistent hoge rendementen te scoren. Onafhankelijk fondsanalist LSEG Lipper beloonde het fonds dit jaar daarom met maar liefst twee prijzen. Ook vorig jaar won het fonds al een LSEG Lipper Fund Award.
Assetallocatie 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.