Marktfalen veroorzaakt outperformance kwaliteitsbedrijven Bedrijven met een stabiele, hoge winstmarge doen het op de beurs beter dan bedrijven met een lage, onvoorspelbare winstgevendheid. De oorzaak ligt bij marktfalen en analisten die er consequent naast zitten. 27 september 2024 09:00 • Door IEXProfs Redactie Waarom is het zo dat kwaliteitsaandelen het door de bank genomen beter doen dan aandelen met een hoog risico, ook wel junk genoemd? Het is op zich logisch dat beleggers een voorkeur hebben voor bedrijven met een hoge winstgevendheid en stabiliteit, maar als de markt perfect zou werken dan zou dat in de koersen verwerkt moeten zijn. Kwaliteitsbedrijven hebben een hoge k/w, junkbedrijven een lage. Dat blijkt echter niet zo te zijn. Volgens Joachim Klement van Liberum Capital hebben de onderzoekers Anwer Ahmed, Michael Neel en Irfan Safdar daar nu een plausibele verklaring voor gevonden. Welke aandelen hebben het hoogste risico? Wat ze als eerste onderzochten, is of het te maken heeft met het risico van falen. Eigenlijk zou je verwachten dat bedrijven met een hoge winstgevendheid en lage k/w een grotere kans hebben in de toekomst niet te kunnen voldoen aan de hooggespannen verwachtingen. Maar dat is niet het geval, zo blijkt uit hun analyse. Integendeel, bedrijven met een hoge winstgevendheid blijken een kleiner risico te lopen op tegenvallers dan junkaandelen. Dat geldt nog extra tijdens correcties. Marktfalen De enige conclusie die overblijft, is dat het toch een klassiek geval is van “mispricing” of marktfalen. Een deel van de schuld ligt volgens Ahmed, Neel en Safdar bij sell-side analisten. In hun studie hebben ze gekeken naar de winstverwachtingen van analisten en hun koersdoelen. Wat blijkt is dat de toekomstige winstontwikkeling van kwaliteitsbedrijven structureel wordt onderschat, terwijl die van junkbedrijven wordt overschat. Het gevolg is dat analisten gedurende het boekjaar bij kwaliteitsbedrijven hun verwachtingen telkens moeten verhogen, terwijl ze bij junkbedrijven worden verlaagd. Het zijn deze “earnings revisions” die de koersen gedurende het jaar omhoog duwen bij kwaliteitsaandelen en omlaag bij junkaandelen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.