Junk VIX duidt op hevig weer Als beleggers bang zijn, stijgt de VIX. Wat dat betreft lijkt er momenteel niks aan de hand met een relatief lage score van 17. Maar de Junk VIX - die alleen naar de zwakste bedrijven kijkt - zegt iets heel anders. Donkere wolken pakken zich samen. 17 september 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De meest bekende maatstaf voor onrust op de financiële markten is de Amerikaanse CBOE VIX-index. Dat is een index gebaseerd op opties op de S&P 500-index. Hoe hoger de VIX, des te groter de onrust. De VIX staat momenteel rond de 17. Dat is niet laag, maar ook niet hoog. Integendeel, het gemiddelde ligt bij 19,5, terwijl bij crises waardes van boven de 30 heel normaal zijn. Geen vuiltje aan de lucht dus, zou je zeggen. Maar volgens Solomon Tadesse van Société Général is er een probleem met de VIX. Het is een index die prima te gebruiken is als maatstaf voor de huidige angst in de markt, maar hij zegt vrij weinig over de toekomst. Dat komt doordat de VIX de stemming van een hele brede index weergeeft, van aandelen van hoge kwaliteit tot lage en van heel winstgevende tot verlieslatende. Kijk alleen naar lage kwaliteit Société Général is van mening dat het beter is om kwaliteitsaandelen buiten beschouwing te laten en te focussen op het zwakste deel van de markt. Het heeft daarvoor in 2018 een speciale index ontwikkeld, de Junk VIX-index. Het idee is dat in geval van structurele onrust dit zich als eerste manifesteert bij de zwakste bedrijven. Dat zijn de bedrijven die als eerste doelwit worden van bijvoorbeeld shortsellers in de markt. Trackrecord De Junk VIX heeft het volgens Tadesse de laatste jaren uitstekend gedaan als waarschuwingssignaal. De alarmbellen gingen bijvoorbeeld al snel rinkelen tijdens de beurscorrecties van 2018, 2020 en 2022. En helaas ziet het er nu ook niet al te best uit. De Junk VIX is sinds juli hard opgelopen en niet hersteld sindsdien, terwijl de beurs dat wel deed na kleine correcties in augustus en september. "De markten lijken gestabiliseerd nadat september slecht begon. Maar wij blijven op ons hoede, want de hoge Junk VIX kan een voorbode zijn van langdurige onrust.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.