De islamitische Sukuk is sterk in opmars Islamitische obligaties of Sukuks beleven gouden tijden. De laatste vijf jaar was er een groei van 75% voor deze effecten die geen rente uitkeren maar wel een deel van de winst. 26 augustus 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Islamitische obligaties die voldoen aan de Shariah-wetgeving zijn aan een sterke opmars bezig. Dat blijkt uit een rapport van bfinance. De zogenoemde Sukuk-markt is volgens de beleggingsadviseur in 5 jaar met 75% gegroeid van 490 miljard dollar in 1999 naar 870 miljard dollar in 2023, met als belangrijkste emitterende landen Maleisië en Saoedi-Arabië. Sukuks zijn ontstaan omdat het vragen van rente voor een geldlening verboden is volgens het islamitische geloof. Het alternatief is dat er in plaats van rente gedeeld kan worden in de winst. Feitelijk zijn Sukuks dus een soort mix van obligaties en aandelen. Twee basisvormen Bfinance onderscheidt twee verschillende basisvormen. Bij de eerste krijgt de houder van een Sukuk een stukje van het juridische én economische eigendom. Bij de tweede en meer populaire vorm wordt er alleen gedeeld in het economisch eigendom. De landen waar de meeste Sukuks worden uitgegeven zijn Saoedi-Arabië en Maleisië. Samen hebben zij een marktaandeel van 70%. In Saoedi-Arabië worden de Sukuks onder andere gebruikt voor de financiering van het economische investeringsprogramma Vision 2030, met als bekendste project Neom, een compleet nieuwe (duurzame) stad in het noordwesten. Andere landen waar de financieringsvorm snel aan populariteit wint zijn Turkije, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Koeweit, Nigeria, Pakistan en Egypte. De VAE zijn daarbij leidend in duurzame Sukuks. Meer vraag dan aanbod Aan vraag is in ieder geval geen gebrek, schrijft bfinance. Nieuwe Sukuks worden probleemloos opgenomen door de markt, wat ze relatief veilig maakt, want als beleggers ervan af willen dan kan dat meestal zonder probleem. Het rendement valt niet tegen. De laatste 10 jaar lag het gemiddelde ongeveer bij 3,3%, waarmee de klassieke westerse investment grade obligaties – die in 2022 veel last hadden van de oplopende rente - makkelijk werden verslagen. Als grote concurrent worden de emerging market bonds gezien. Die kwamen uit op een vergelijkbaar rendement, maar met veel meer volatiliteit. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Bitcoins gaan als techaandelen over de toonbank Grote beleggers zien bitcoins steeds meer als valide aanvulling op de portefeuille. Dat heeft de koers geholpen, maar er is ook iets verloren gegaan. Crypto's worden steeds meer verhandeld alsof het techaandelen zijn, waarmee de hedge-functie is verdwenen.
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.