Beleggers staan meer flascrashes te wachten De aandelencorrectie begin deze maand was krachtig, maar ook kort. Veel beursindices staan alweer op winst. Ben Carlson denkt dat het een voor deze tijd typische flashcrash was. De informatievoorziening is tegenwoordig zo snel dat aandelencorrecties zich vaker zullen voordoen en razendsnel verbreiden. 22 augustus 2024 08:40 • Door IEXProfs Redactie "Het wordt met de dag duidelijker dat de beursdip van afgelopen maandag 5 augustus en de paar dagen ervoor een flashcrash was, waarbij indices als de S&P 500 in korte tijd vele procenten verloren. Op zich zijn er een heleboel macro-economische redenen aan te wijzen waarom beleggers in paniek raakten. Denk bijvoorbeeld aan de zwakkere arbeidsmarktcijfers uit de VS, een Japanse renteverhoging en de afname van de yen-carry-trade. Maar de meest logische reden is dat de markt daalde omdat de volatiliteit te laag was. Beleggers waren daardoor overmoedig geworden en dat kan niet eeuwig duren. Verschillen met vroeger Het grootste verschil tussen flashcrashes van nu en die uit de jaren 20 en 60 is de onderlinge verbondenheid van markten. Computers en algoritmes zorgen ervoor dat informatie zich wereldwijd verbreidt met de snelheid van het licht. Aan de ene kant zorgt dit voor efficiënte markten. Het kan echter ook zorgen voor overreacties. Kijk maar naar de grootste dalingen sinds 1990. De grootste pieken in de volatiliteit (VIX) zijn allemaal te vinden in de laatste 15 jaar: om precies te zijn in 2009, 2020 en augustus 2024. De grootste pieken in de volatiliteit (VIX) zijn allemaal te vinden in de laatste 15 jaar Wanner komt de volgende flashcrash? Het zou me niet verbazen als dit soort gebeurtenissen in de toekomst vaker voorkomen. De menselijke natuur is niet veranderd sinds de jaren 20 of 60, maar de handel wel. Er wordt niet zoals vroeger gehandeld met briefjes, krijtborden en telefoons. Alles gaat sneller met de computer. Met een druk op de knop kunnen hele aandelenpakketten de markt op worden geslingerd. Het gevaar is dan groter dat beleggers kort en-masse de controle verliezen.” Een link naar de blog. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.