Obligaties stijgen weer als aandelen dalen Kwaliteitsobligaties verloren in 2021 hun rol als veilige haven. Zij daalden even hard mee met aandelen. Jason Kephart van Morningstar US heeft goede hoop dat obligaties de functie van veilige haven terugkrijgen zodra de inflatie weer onder controle is. Dan kan ook de klassieke 60/40-portefeuille weer in ere worden hersteld. 19 augustus 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Augustus was voor de meeste beleggers tot nu toe geen al te beste maand. nou ja, voor veel aandelenbeleggers dan, want voor het eerst sinds lange tijd deden kwaliteitsobligaties wat er van ze verwacht mag worden. Ze stegen in waarde op het moment dat aandelen het slecht deden.Het is volgens Jason Kephart van Morningstar een voorzichtig teken dat de klassieke portefeuille, bestaande uit 60% aandelen en 40% obligaties, weer naar behoren functioneert. Sinds 2021 was dat zelden het geval. Als aandelen daalden, deden obligaties dat ook. Hun beschermende en diversifiërende functie was daardoor weg. In de eerste vijf dagen van augustus was dat dus anders. De Morningstar US Core Bond Index steeg bijvoorbeeld met 1,5% door de vlucht naar veiligheid en de hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve dit jaar de rente zal verlagen. Volgens CME FedWatch was de kans op een renteverlaging met 50 basispunten in september opgelopen tot meer dan 50%, tegen slechts 3% een maand eerder. Dalende rente De rente daalde in lijn met de marktverwachtingen. Zo daalde de rente op een Amerikaanse 10-jarige treasury van 3,99% naar 3,78%. Zoals bekend stijgen de obligatiekoersen als de rente daalt.De grote vraag is natuurlijk of het geen eenmalige comeback is van obligaties als diversificator. Tussen 2000 en 2020 hadden kwaliteitsobligaties een duidelijke functie als stabilsator van de portefeuille. Er was gemiddeld een positief rendement in vrijwel alle maanden waarin aandelen daalden. Maar sinds 2021 is de negatieve correlatie doorbroken. De normaalgesproken veilige havens deden het zelfs nog slechter dan high yield obligaties. Inflatie doorslaggevend Kephart heeft goede hoop dat de beschermende rol van obligaties terug is van weggeweest. Cruciaal is volgens hem de verdere inflatie-ontwikkeling. Als inflatie langzaam maar zeker in rustiger vaarwater komt dan zijn renteverlagingen waarschijnlijker en kunnen obligaties outperformen op het moment dat aandelen dalen door bijvoorbeeld zorgen over de economie en de winstontwikkeling. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.
Assetallocatie 26 sep "Andere aandelen nemen het over" Simon Webber, hoofd wereldwijde aandelen bij Schroders, analyseert de wereldwijde aandelenmarkt. Hij stelt een vijftal zaken vast.
Assetallocatie 24 sep Rentebesluiten zeggen weinig over toekomstig rendement Zijn renteverlagingen goed of slecht voor aandelen en obligaties? De geschiedenis is daar onduidelijk over. Financieel blogger Ben Carlson heeft geen patroon gevonden.
Assetallocatie 24 sep Volop potentieel voor herstel obligaties De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank best goed. "De kans op een positief rendement is groot, zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 23 sep Populistisch beleid schaadt beleggers Volgens Stefan Hofrichter van AllianzGI zijn de Amerikaanse verkiezingen ditmaal belangrijker dan eerder. In de aanloop er naartoe kiest AllianzGI voor een licht optimistische beleggingsaanpak. Onder meer tech, Japanse aandelen maar ook goud bieden interessante kansen.