"Obligaties verslaan aandelen het komend decennium" Volgens Vanguard zijn Amerikaanse aandelen zo duur geworden dat rendementen boven de 5% lastig worden, terwijl obligaties er goed voorstaan om meer rendement te boeken. 8 augustus 2024 07:40 • Door IEXProfs Redactie Volgens Kevin Khang, chef-econoom bij Vanguard, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, ziet het er niet zo goed uit voor aandelen. Hij doet een boude uitspraak, namelijk dat Amerikaanse aandelen de komende 10 jaar slechter zullen presteren dan obligaties. Aandelen zijn te duur Hij heeft daarvoor één simpel argument. We hebben twee bijzonder goede jaren achter de rug voor aandelen. Vooral technologieaandelen stalen de show. Maar daar horen ook exceptionele waarderingen bij die de markt nog jaren kunnen achtervolgen, aldus Khang in een reactie op vragen van Barron's. Khang houdt vast aan historisch gemiddelde waarderingen op de lange termijn. Voor de S&P 500 is dat een K/W-verhouding van ongeveer 19. Als je daar de actuele K/W van 24 naast legt, dan kun je volgens Khang niet anders dan concluderen dat aandelen momenteel te duur zijn. Winstgroei niet vol te houden Aandelenoptimisten brengen daar tegenin dat de K/W in de VS al heel lang boven het historisch gemiddelde ligt en daar is ook een reden voor. Het komt door een buitenproportionele winstgroei van grote Amerikaanse technologieaandelen, zoals de Magnificent 7. Khang trekt echter parallellen met de internethype uit de jaren ’90 en de Nifty Fifty-aandelen uit de jaren 60. Dat waren ook bedrijven met snelgroeiende winsten en omzetten. Veel van die bedrijven bleven het goed doen in de periode daarna. Maar de aanname van beleggers dat ze zouden blijven groeien in een even hoog tempo bleek een misvatting. Khang denkt dat het nu weer zo gaat. De winstgroei van de Magnificent 7 kan niet op hetzelfde niveau doorgaan en als dat klopt dan betekent dit dat de hoge waarderingen steeds meer een rem worden op de verdere koersontwikkeling. Obligaties juist goedkoop Bij obligaties is het eerder andersom. Die begonnen door de extreem lage rente het jaar 2020 met hoge koersen en weinig rente-inkomsten. Dat uitgangspunt bleek dramatisch voor de jaren erna. Want de rente is sterk gestegen en een stijgende rente betekent dalende koersen. Vanguard denkt echter dat het ergste achter de rug is. De vooruitzichten zijn zelfs uitstekend, zo blijkt uit de outlook voor het tweede halfjaar. Vanguard verwacht voor Amerikaanse obligaties (bedrijfs- en staatsobligaties) rendementen tussen 4,6% en 5,6%, tegenover een verwacht rendement voor S&P 500-aandelen van 3,4% tot 5,4%. Voor Amerikaanse aandelen zou dat heel laag zijn. Het langetermijngemiddelde ligt namelijk boven de 10%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.