Hedgefondsen laten China links liggen Hedgefondsen hebben volgens Goldman Sachs hun exposure naar China teruggebracht tot het laagste niveau in 5 jaar. Net als bij andere institutionele beleggers is het vertrouwen weg. 2 augustus 2024 08:50 • Door IEXProfs Redactie Hedgefondsen hebben hun interesse voor China compleet verloren. Dat blijkt uit een memo van Goldman Sachs aan zijn klanten waar Reuters verslag van doet. Volgens de Amerikaanse zakenbank hebben de hedgefondsen hun blootstelling aan Chinese aandelen teruggebracht tot het laagste niveau in vijf jaar. De beleggingen in Japan zijn daarentegen opgevoerd. Het is een nieuw teken van hoe weinig vertrouwen internationale beleggers hebben in de Chinese markt. Eenzelfde beeld is namelijk herkenbaar bij andere institutionele beleggers, beleggingsfondsen en ETF’s. Netto-uitstroom Er is sprake van een uitstroom van kapitaal omdat beleggers zich al geruime tijd zorgen maken over inperkingen van de vrije markt, een kwakkelende economie, een vastgoedcrisis en geopolitieke conflicten. Overheidsmaatregelen om de economie aan te zwengelen, hebben tot nog toe weinig opgeleverd. Op de beurs is dat goed te zien. De MSCI China-index heeft in drie jaar tijd 44% van zijn waarde verloren, terwijl de Japanse Nikkei-index er over dezelfde periode ongeveer 38% bij kreeg. Tweede economie Dat China nog altijd de tweede economie van de wereld is achter de VS maakt beleggers blijkbaar niet uit. Ze willen eerst hervormingen zien en meer economische groei. Het tweede kwartaal zag er op het eerste gezicht niet zo slecht uit met een groei op jaarbasis van 4,7%. Maar voor Chinese begrippen is dat te weinig. Andere landen in de regio zoals Indonesië, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen groeien sneller en hebben ook betere vooruitzichten vanwege een jonge bevolking en het in opkomst zijnde "reshoring", waarbij westerse bedrijven hun productie verplaatsen vanuit China naar andere landen (met goedkope lonen). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.
Assetallocatie 20 aug Institutionele beleggers kopen meer vastgoed, hedgefondsen en private debt Actief beheerde aandelenfondsen beleefden een tegenvallend eerste halfjaar. Toch zetten institutionele beleggers volgens bfinance hun zoektocht onverminderd voort naar actieve managers die zorgen voor meer defensieve diversificatie in hun portefeuilles.