Hedgefondsen laten China links liggen Hedgefondsen hebben volgens Goldman Sachs hun exposure naar China teruggebracht tot het laagste niveau in 5 jaar. Net als bij andere institutionele beleggers is het vertrouwen weg. 2 augustus 2024 08:50 • Door IEXProfs Redactie Hedgefondsen hebben hun interesse voor China compleet verloren. Dat blijkt uit een memo van Goldman Sachs aan zijn klanten waar Reuters verslag van doet. Volgens de Amerikaanse zakenbank hebben de hedgefondsen hun blootstelling aan Chinese aandelen teruggebracht tot het laagste niveau in vijf jaar. De beleggingen in Japan zijn daarentegen opgevoerd. Het is een nieuw teken van hoe weinig vertrouwen internationale beleggers hebben in de Chinese markt. Eenzelfde beeld is namelijk herkenbaar bij andere institutionele beleggers, beleggingsfondsen en ETF’s. Netto-uitstroom Er is sprake van een uitstroom van kapitaal omdat beleggers zich al geruime tijd zorgen maken over inperkingen van de vrije markt, een kwakkelende economie, een vastgoedcrisis en geopolitieke conflicten. Overheidsmaatregelen om de economie aan te zwengelen, hebben tot nog toe weinig opgeleverd. Op de beurs is dat goed te zien. De MSCI China-index heeft in drie jaar tijd 44% van zijn waarde verloren, terwijl de Japanse Nikkei-index er over dezelfde periode ongeveer 38% bij kreeg. Tweede economie Dat China nog altijd de tweede economie van de wereld is achter de VS maakt beleggers blijkbaar niet uit. Ze willen eerst hervormingen zien en meer economische groei. Het tweede kwartaal zag er op het eerste gezicht niet zo slecht uit met een groei op jaarbasis van 4,7%. Maar voor Chinese begrippen is dat te weinig. Andere landen in de regio zoals Indonesië, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen groeien sneller en hebben ook betere vooruitzichten vanwege een jonge bevolking en het in opkomst zijnde "reshoring", waarbij westerse bedrijven hun productie verplaatsen vanuit China naar andere landen (met goedkope lonen). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.