Hedgefondsen laten China links liggen Hedgefondsen hebben volgens Goldman Sachs hun exposure naar China teruggebracht tot het laagste niveau in 5 jaar. Net als bij andere institutionele beleggers is het vertrouwen weg. 2 augustus 2024 08:50 • Door IEXProfs Redactie Hedgefondsen hebben hun interesse voor China compleet verloren. Dat blijkt uit een memo van Goldman Sachs aan zijn klanten waar Reuters verslag van doet. Volgens de Amerikaanse zakenbank hebben de hedgefondsen hun blootstelling aan Chinese aandelen teruggebracht tot het laagste niveau in vijf jaar. De beleggingen in Japan zijn daarentegen opgevoerd. Het is een nieuw teken van hoe weinig vertrouwen internationale beleggers hebben in de Chinese markt. Eenzelfde beeld is namelijk herkenbaar bij andere institutionele beleggers, beleggingsfondsen en ETF’s. Netto-uitstroom Er is sprake van een uitstroom van kapitaal omdat beleggers zich al geruime tijd zorgen maken over inperkingen van de vrije markt, een kwakkelende economie, een vastgoedcrisis en geopolitieke conflicten. Overheidsmaatregelen om de economie aan te zwengelen, hebben tot nog toe weinig opgeleverd. Op de beurs is dat goed te zien. De MSCI China-index heeft in drie jaar tijd 44% van zijn waarde verloren, terwijl de Japanse Nikkei-index er over dezelfde periode ongeveer 38% bij kreeg. Tweede economie Dat China nog altijd de tweede economie van de wereld is achter de VS maakt beleggers blijkbaar niet uit. Ze willen eerst hervormingen zien en meer economische groei. Het tweede kwartaal zag er op het eerste gezicht niet zo slecht uit met een groei op jaarbasis van 4,7%. Maar voor Chinese begrippen is dat te weinig. Andere landen in de regio zoals Indonesië, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen groeien sneller en hebben ook betere vooruitzichten vanwege een jonge bevolking en het in opkomst zijnde "reshoring", waarbij westerse bedrijven hun productie verplaatsen vanuit China naar andere landen (met goedkope lonen). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.