Bigger is better. Maar hoe lang nog? Charlie Bilello laat in zijn grafiek van de week zien hoe belangrijk de Amerikaanse megacaps momenteel zijn voor het rendement in brede indices zoals de S&P 500 en MSCI World. Er zijn echter kleine signalen van een trendwijziging. 17 juli 2024 08:45 • Door IEXProfs Redactie Het is een bekend fenomeen en toch is het belangrijk om er telkens opnieuw op te wijzen hoe dominant een kleine groep Amerikaanse bedrijven is op de beurs. Het gaat daarbij niet alleen om hun omvang, maar ook om het rendement voor beleggers. De beleggingsstrateeg Charlie Bilello van Creative Planning rekent in zijn blog voor dat de 50 grootste aandelen binnen de S&P 500-index in het eerste halfjaar (tot en met 9 juli) een rendement hebben opgeleverd van gemiddeld 13%, terwijl de kleinste 50 aandelen in doorsnee 12% verloren! Glijdende schaal Als je nog wat dieper in de cijfers duikt dan is het echt een glijdende schaal. De tweede groep van 50 grootste beursfondsen zit bijvoorbeeld nog aardig in de plus met een rendement van gemiddeld 12,6%. Daarna gaat het bergafwaarts. De groep 101 tot en met 150 landt op 10,2%. De volgende 50 aandelen leveren nog maar 7,6% op, en ga zo maar door, tot de nummers 401 tot en met 450 die nog net een minimaal plusje van 1,6% halen. Wat nu? Op de vraag of dat zo door kan gaan, geeft Bilello verder geen antwoord. Hij constateert alleen hoe groot de dominantie is van Amerikaanse megacaps. Toch zijn er volgens sommige analisten voorzichtige tekenen van een trendwijziging. Afgelopen week waren de smallcaps bijvoorbeeld duidelijk in het voordeel. Terwijl de Magnificent Seven als groep 2,2% verloren, steeg de MSCI-index voor wereldwijde smallcaps met 2,7%. De Amerikaanse Russel 2000 schoot zelfs meer dan 5% omhoog. Gevaar voor brede indexbeleggers Op zich is het positief als de beurswinsten breder gedragen worden, maar er schuilt ook een gevaar in, want mocht de rotatie van megacaps naar smallcaps vaart opnemen dan kan dat beleggers die in brede indices beleggen veel pijn bezorgen. Dat komt door het enorme belang van de megacaps. Het gewicht van de Magnificent Seven (Meta, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Amazon, Apple en Tesla) in de S&P 500 bedraagt bijvoorbeeld meer dan 30%. Maar ook in de MSCI World ligt hun aandeel boven de 20%. De Mag 7 kunnen de markt met andere woorden vleugels geven, maar ook wegen als een loden last. Eurostars Wat dat betreft is Europa met zijn Eurostars (ASML, Adyen, Novo Nordisk, Ferrari, Schneider Electric, LVMH en Hermes) in het voordeel. Ze zijn het laatste jaar even hard gegroeid als de Mag 7, maar hun belang in indices is veel minder groot. Dus zelfs als ze hard dalen, dan hoeft dat niet per se te betekenen dat de Eurostoxx 600 ook hard daalt. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.
Assetallocatie 20 aug Institutionele beleggers kopen meer vastgoed, hedgefondsen en private debt Actief beheerde aandelenfondsen beleefden een tegenvallend eerste halfjaar. Toch zetten institutionele beleggers volgens bfinance hun zoektocht onverminderd voort naar actieve managers die zorgen voor meer defensieve diversificatie in hun portefeuilles.