Halo-effect drukt rendement ESG-aandelen Aandelen met een hoge ESG-score zijn zo populair dat het rendement er onder lijdt, schrijft Larry Swedroe in zijn blog Alpha Architect. 24 juni 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Bedrijven met een slechte score op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en corporate governance (ESG) brengen meer risico's met zich mee voor beleggers dan bedrijven met een hoge ESG-score. Denk bijvoorbeeld aan natuurcatastrofes, milieuschandalen, corruptie en rechtzaken. De bedrijven met een lage ESG-score zijn qua winstgevendheid ook zeker niet beter. Toch worden beleggers die deze "zondige aandelen" kopen daarvoor beloond met een hoger rendement dan op basis van de risico's mag worden verwacht. Dat schrijft blogger Larry Swedroe op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Veel vraag, lager rendement De oorzaak ligt bij het feit dat bedrijven met een goede ESG-score veel populairder zijn dan bedrijven met een donker randje. Dat drijft de aandelenkoers omhoog en zorgt voor een lager rendement. Bij de aandelen met een lage ESG-score gebeurt precies het omgekeerde. Swedroe: “Onderzoek heeft aangetoond dat de voorkeur voor duurzame beleggingen ertoe heeft geleid dat beleggers in minder duurzame bedrijven overgecompenseerd worden voor de risico's die ze dragen. De laagst scorende bedrijven hebben de hoogste voor risico gecorrigeerde rendementen opgeleverd. Puur vanuit economisch perspectief wordt de optimale verhouding tussen rendement en risico dus bereikt met een portefeuille die belegt in bedrijven met de laagste ESG-ratings.” Het halo-effect Swedroe noemt dit het "halo-effect” - de krans van licht rond het hoofd van heilige figuren - waarbij de positieve indruk van de hoge ESG-score zo zwaar weegt dat het rendement als criterium naar de achtergrond verdwijnt en een ondergeschikte rol speelt. Dat wil volgens Swedroe overigens niet zeggen dat beleggers nou opeens massaal in deze “zondige aandelen” moeten stappen. Veel beleggers willen immers bewust een bijdrage leveren aan een duurzame en sociale wereld. Als dat ten koste gaat van een beetje rendement is dat niet erg. Maar het is wel belangrijk dat beleggers beseffen dat een grote ESG-voorkeur gepaard gaat met een lager voor risico gecorrigeerd verwacht rendement. Niet klagen achteraf dus. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.