Risicovol goud op recordniveau Ben Carlson neemt de goudprijs onder de loep die de afgelopen eeuw diepe dalen en hoge pieken kende. De toekomst is uiterst onzeker, wat het tot een buitengewoon riskante asset maakt. 12 maart 2024 08:50 • Door IEXProfs Redactie Goud staat met bijna 2200 dollar per ounce dichtbij het hoogste niveau ooit. Het laatste decennium waren de rendementen met gemiddeld 7% per jaar ook lang niet gek. Als je verder terug gaat in de tijd dan blijkt goud zijn eigen wetten te kennen met lange tijden waarin beleggers alleen maar geld verliezen en jaren dat het stijl omhoog gaat. Per saldo heeft goud het sinds 1928 met +4,9% per jaar net iets beter gedaan dan Amerikaanse staatsobligaties en ruim beter dan cash. Aandelen waren baas boven baas met +9,8%. Historie Beursblogger Ben Carlson heeft de historische data nader bekeken en komt tot de conclusie dat goud voor hem geen serieuze optie is vanwege de lange periodes met verliezen, maar hij kan zich voorstellen dat het voor sommige beleggers een interessante aanvulling op de portefeuile is vanwege de diversificatie. Interessant wordt de komende jaren of goud iets van zijn waarde verliest als meer mensen in bitcoin stappen. Goud is een prima inflatiehedge? 1928-1971 De eerste periode die Carlson beschrijft loopt van 1928 tot 1971, het jaar waarin de goudstandaard werd opgeheven. Voor die tijd werd de goudprijs in sterke mate bepaald door centraale banken. De prijs werd daardoor gedrukt en kwam niet verder dan een winst van gemiddeld 1,4% per jaar tot en met 1970. Dat was veel te weinig om de inflatie bij te benen. Zeventiger jaren Daarna ging het echter hard omhoog. Van 1971 tot en met 2023 steeg de goudprijs met gemiddeld 7,9% per jaar, een uitstekend rendement dus, maar ook hier waren weer periodes met diepe dalen en hoge pieken. Zo steeg de prijs van 1971 tot en met 1979 met maar liefst 1300% waarmee het een veel betere belegging was dan aandelen en obligaties. Maar van 1980 tot en met 2023 slaat het beeld om en komt goud niet verder dan 3,2% tegenover 11,7% voor aandelen en 6,5% voor obligaties. De inflatie was over die periode 3,2%. 2000-2023 Binnen die periode waren er echter ook goede fases zoals van 2000 tot en met 2009 (+14%). Van 2000 tot en met 2023 was ook lang niet slecht met +8,5%. Van 2009 tot en met 2023 was het weer wat minder met +6%. Goud verdient een plekje in de portefeuille? Wat de toekomst brengt, is moelijk te voorspellen. Goud is net als bitcoin een asset class zonder dividend of directe inkomsten. Alles hangt af van het marktsentiment. #Gold #Bitcoin ratio keeps falling but still above 2021 low. pic.twitter.com/485EqG1Y9F — Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) March 11, 2024 De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Bitcoins gaan als techaandelen over de toonbank Grote beleggers zien bitcoins steeds meer als valide aanvulling op de portefeuille. Dat heeft de koers geholpen, maar er is ook iets verloren gegaan. Crypto's worden steeds meer verhandeld alsof het techaandelen zijn, waarmee de hedge-functie is verdwenen.
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.