Nieuws

Opkomende landen voeren druk EU op

De opkomende landen voeren de druk op Europa op. Tijdens de G20-top in Mexico staat de eurocrisis centraal.

De opkomende landen voeren de druk op Europa op. Tijdens de G20-top in Mexico staat de eurocrisis centraal, schrijft Bloomberg. 

De uitslag van de Griekse verkiezingen verkleint het directe risico van het uiteenvallen van de euro, maar de ergernis van China en Indonesië met het voortduren van de schuldencrisis groeit. Volgens Robert Zoellick, directeur van de Wereldbank, hebben de beleidsmakers hun kans de Spaanse banken te redden, verknald.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zei dit weekend dat hij hoopte dat zijn Europese collega’s tot overeenstemming konden komen over rigoureuze maatregelen om de crisis ten einde te brengen. Als dit niet lukt, zullen de consequenties verdragend zijn.

Griekse regering
Aandelen en de euro stegen dit weekend nadat het Alexis Tsipras niet lukte de verkiezingen te winnen. De G7 zei er naar uit te kijken samen te werken met een nieuwe Griekse regering.

Griekenland is inmiddels begonnen een nieuwe coalitie te vormen. Europa is bereid de voorwaarden voor leningen voor het land bij te stellen, zolang Griekenland zich houdt aan de bezuinigingsplannen.

De leiders van Europa’s vier grootste landen, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, komen 22 juni samen in Rome, voor de Europese top in Brussel op 28 en 29 juni. Daar zullen de Europese leiders praten over het dichter bijeenbrengen van de eurolanden.

Hulp van het IMF komt weer dichterbij nadat Merkel de rest van de wereld vroeg meer bij te dragen. De G20 zal het bedrag van $430 miljard verhogen, zei de Mexicaanse president Felipe Calderon.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente