Koude douche voor de agrarische sector Aandelen uit de voedsel- en watersector staan er slecht voor door de hoge rente en inflatie die deze sector bovengemiddeld hard raken. De problemen houden nog wel even aan. 24 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Van top naar flop, zo valt de situatie het best te omschrijven voor aandelen die direct of indirect te linken zijn aan de agrarische sector. Denk bijvoorbeeld aan landbouwmachineproducenten als CNH Industrial (-40% YtD) en Deere (-20%), bedrijven uit de hoek van het water management, voedseltechnologie, voedselverwerking en voedingssupplementen. De food- en watersector heeft volgens fondsbeheerder Felix Odey van Schroders meer dan andere sectoren te lijden onder de hoge rente en inflatie. De hoge rente zorgt ervoor dat deze relatief kapitaalintensieve sector te maken heeft met snel stijgende kosten. De inflatie veronzekert ondertussen consumenten en drukken het verbruik van voedsel en drinken. “Bedrijven in de voedseltechnologie en voedingssupplementen verwachten een tragere volumegroei. Producenten van waterapparatuur staan ook onder druk en de industrie rondom voedselverwerking, landbouwapparatuur en landbouwgrondstoffen (kunstmest en dergelijke) hebben te maken met de gevolgen van dalende prijzen voor landbouwproducten”, zegt Odey in een videoboodschap. Lage waardering Het positieve nieuws is dat de koersen inmiddels zover zijn gevallen dat aandelen goedkoper zijn en dus value bieden voor de lange termijn. Het slechte nieuws is dat de wereldeconomie de komende 1 tot 2 jaar waarschijnlijk flink zal afkoelen. Dat betekent nog meer druk op omzet en winst. Odey: “Wij gaan ervan uit dat bedrijven met een zwakke balans onevenredig hard geraakt zullen worden in een omgeving waar de rente voor langere tijd hoog blijft. Het zou ons niet verbazen als we daardoor in 2024 enkele spraakmakende faillissementen zullen zien.” Kansen op de lange termijn Hij is daarom voorzichtig met beleggingen in deze sector, ook omdat de aandelen uit de food- en watersector een flinke oplawaaier kunnen krijgen door de concurrentie van obligaties. Waarom zou een belegger kiezen voor riskante agrarische aandelen, als je safe 4 tot 5% rente kan krijgen op een investment grade obligatie? Tenslotte is er nog het klimaat dat elk jaar voor verrassingen kan zorgen bij de oogst. Daar staat tegenover dat de lage waarderingen op de lange termijn lokken. Odey ziet de grootste kansen voor bedrijven met een sterke balans en kwaliteitsproducten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.