Nieuws

Diversificatie is een pijnlijk proces

Beleggers zijn geneigd effecten te verkopen die in het verleden slecht hebben gepresteerd en de pareltjes te behouden. Maar dat past niet bij het belangrijkste basisprincipe van beleggen: een zo goed mogelijk gespreide portefeuille.

Goede spreiding van de portefeuille is van onschatbare waarde is. Daar is iedere professional het toch wel over eens. Het is feitelijk het eerste waar een belegger aan moet denken bij het samenstellen van een portefeuille.

Door te spreiden wordt de portefeille minder volatiel en het risico op grote verliezen krimpt. De beleggingsgoeroe Harry Markowitz omschreef het daarom ooit als de enige free lunch in investing

Maar dat laatste gaat financieel analist Joe Wiggins te ver. In zijn bijdrage voor de blog Behavioural Investment stelt hij dat spreiden weliswaar het beste advies is, maar om dat advies op te volgen zijn pijnlijke en moeilijke keuzes nodig, niks geen free lunch dus.

Effecten tegen wil en dank

Er moet namelijk tegen de wil in worden belegd in effecten die misschien al jaren niet werken, terwijl de "blockbusters" in de verkoop moeten, omdat ze een te groot deel van de portefeuille uitmaken. En wie wil dat nou?

Of het nou om particuliere beleggers gaat, of institutionele, iedereen voelt wel eens de aandrang om de fluteffecten in portefeuille te verkopen. Maar - zo betoogt Wiggins - een goed gediversifieerde portefeuille kan niet alleen maar bestaan uit winners. Er moeten per definitie ook losers in zitten, omdat er op de beurs altijd winnaars en verliezers zijn.

Toekomst onvoorspelbaar

Het vervelende is dat veel beleggers bij de samenstelling van hun portefeuille trends uit het verleden doortrekken naar de toekomst. Dat betekent dat effecten die in het verleden slecht hebben gepresteerd ondergewaardeerd worden en de winnaars overgewaardeerd. Maar als de toekomst er heel anders uitziet dan het verleden,dan is dat niet de juist keuze.

Wiggins: “We leven in een chaotische en complexe wereld waar kleine veranderingen grote gevolgen kunnen hebben.” De geschiedenis hangt met andere woorden aan elkaar van toevalligheden, die de beurs alle mogelijke richtingen op kan duwen. Spreiding is dan het juiste antwoord, maar geen free lunch dus.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen