Staatsobligaties horen thuis in de portefeuille UBS AM verwacht dat er binnenkort een eind komt aan de snelle stijging van de kapitaalmarktrente. Een zachte landing in de VS is het basisscenario voor de vermogensbeheerder. Dat zou goed nieuws zijn voor aandelen. Toch horen staatsobligaties uit de VS absoluut in de portefeuille als hedge tegen een recessie. 10 oktober 2023 08:15 • Door IEXProfs Redactie De meest in het oog springende ontwikkeling gedurende het derde kwartaal was de exceptioneel sterke stijging van de rente over de hele curve. De rentes op zowel kort- als langlopende obligaties bevinden zich in de VS op het hoogste niveau sinds 2007. In de eurozone waren de rentestanden sinds 2011 niet meer zo hoog. Voor zowel aandelen als obligaties betekende dat veel tegenwind. Het goede nieuws is dat de hogere rente in de VS vooral het gevolg is van een positieve ontwikkeling van de economie. UBS Asset Management ziet daarin een bevestiging voor de verwachting op de lange termijn dat de Amerikaanse economie een hogere rente aan kan en dat het scenario van een soft landing, of helemaal geen landing, plausibel is. Ergste achter de rug Het slechte nieuws is dat een hogere rente automatisch een drukkend effect heeft op de waardering van aandelen. Daar komen de crisis in Israël en de al langer oplopende olieprijzen bij. UBS denkt echter dat we het ergste hebben gehad bij de olieprijs en dat de obligatierentes zich zullen kalmeren in het vierde kwartaal. Dat zou verlichting moeten bieden voor de aandelenmarkt. Oveweight aandelen UBS is het meest positief over Amerikaanse aandelen die door de recente koersdalingen in de breedte een stuk goedkoper zijn geworden. In de modelportefeuille krijgen Amerikaanse aandelen daarom een overweight-advies. Japanse aandelen zijn ook gunstig geprijsd. Europese aandelen staan daarentegen op underweight. Dat heeft vooral te maken met de fragiele maakindustrie en de gebrekkige vraag uit China. Amerikaanse treasuries Volgens UBS horen staatsobligaties zeker ook in de portefeuille thuis omdat ze op fundamentele basis aantrekkelijker zijn geworden door de gestegen rente en een hedge vormen tegen het alsnog optreden van een recessie. Ook hier heeft UBS een duidelijke voorkeur Amerikaanse treasuries (neutraal) boven schatkistpapier uit de eurozone (underweight). Britse staatsobligaties krijgen een overweight-advies en bedrijfsobligaties een neutraal-advies. Om nog positiever te worden over staatsobligaties moet volgens UBS eerst de trend gebroken worden van de steeds verder oplopende rente. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.