Nieuws

De onstuitbare opmars van AI

De AI-revolutie is dit jaar in een stroomversnelling gekomen. De wereldeconomie kan er biljoenen op vooruitgaan. Drie sectoren lopen voorop: cloud-bedrijven, de chip- en software-industrie.

Pictet Asset Management is net als andere vermogensbeheerders enthousiast over de vooruitzichten van kunstmatige intelligentie (AI). Het programma ChatGPT heeft AI naar een nieuw hoger niveau getild met grote gevolgen voor de productiviteit van het bedrijfsleven en de overheid.

Er zijn volgens Pictet AM drie sectoren die eruit springen als de grootste begunstigden van de AI-revolutie. Dat zijn: de cloud-sector, halfgeleiderindustrie en softwarebedrijven.

Markt van honderden miljarden

De winsten die met AI kunnen worden geboekt, lopen nogal uiteen. Maar dat er veel mee verdiend kan worden, staat vast. De International Data Corporation denkt dat de AI-markt kan groeien met 19% per jaar, wat zou betekenen dat er in 2026 sprake is van een omvang van 900 miljard dollar. 

Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg, waarbij alleen naar de directe AI-producten en -diensten wordt gekeken. Goldman Sachs berekende onlangs dat de impact voor de hele wereld de komende tien jaar op 7 biljoen dollar kan uitkomen.

Cloud-infrastructuur

Voor beleggers is natuurlijk vooral interessant om te kijken welke bedrijven als eerste profiteren. Welke bedrijven en sectoren zetten de trein in beweging? Daar horen zeker de cloud-bedrijven bij. 

“Generatieve AI heeft een cloud-infrastructuur nodig die wordt geleverd door grote internetplatforms, bekend als hyperscalers”, schrijft Pictet AM. Te denken valt in eerste instantie aan AWS (Amazon Web Services), GCP (Google Cloud Platforms), Microsoft Azure en Meta (private cloud).

Samen vertegenwoordigen deze bedrijven ongeveer 78% van alle wereldwijde cloudcapaciteit. Andere sterke spelers zijn Alibaba en Tencent uit China, en Salesforce, IBM en Oracle uit de VS.

Halfgeleiders

Voor AI is veel rekenkracht nodig. Hoe slimmer de AI, des te sneller en sterker moeten de halfgeleiders zijn. Dat geldt vooral voor grafische chips (GPU’s) die nodig zijn om AI-modellen uit te voeren en te laten oefenen met grote datasets (machine learning).

Maar met AI neemt ongetwijfeld ook de vraag toe naar meer gewone “core processing units” (CPU-chips).

Nvidia – dat goed is in grafische chips - is een van de belangrijkste profiteurs. Bij de CPU’s blijft Intel marktleider, maar het in Californië gevestigde AMD heeft de afgelopen jaren wel marktaandeel gewonnen.

Nadeel voor de halfgeleiderindustrie is dat het steeds moeilijker wordt om chips kleiner en slimmer te maken. De investeringskosten zijn enorm. Pictet denkt dat de grote chipreuzen een deel van het werk zullen uitbesteden aan gespecialiseerde toeleveranciers en dienstverleners. Synopsys en Cadence zijn twee voorbeelden. 

Softwarebedrijven

Tenslotte zullen alle softwarebedrijven profiteren die AI in hun producten weten te integreren.

De onlinedienst GitHub van Microsoft is momenteel het beste voorbeeld van AI verwerkt in software. Een ander softwarebedrijf dat vooroploopt, is Adobe met zijn AI-model Firefly.

Bij cyber security kan generatieve AI worden gebruikt om bedreigingen snel op te sporen en te vernietigen. CrowdStrike en Palo Alto zijn sterke partijen op dit gebied.

Hindernissen

Niet alles is koek en ei. Er zijn ook barrière die overwonnen moeten worden. Een van de belangrijkste hindernissen voor AI is waarschijnlijk het toezicht. Hoe wordt dat geregeld? Wat worden afspraken tussen landen onderling? Hoe streng worden regels? Etc. Daar is nog veel werk aan de winkel, waar AI, grappig genoeg, weer bij kan helpen.

Lees ook: Generatieve AI zorgt voor enorme economische revolutie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie