Nieuws

Must read: Risicopremie aandelen op dieptepunt

Plus: China pakt vastgoedcrisis aan, ECB besluit over wel/geen extra verhoging, knappe mensen beleggen meer, OPEC+ creëert olietekort, en meer.

China gaat inzetten op een lager woningaanbod
Het Chinese herstel na de coronalockdowns is uitgebleven wat vooral de vastgoedmarkt hard heeft geraakt. Omdat vastgoed en bouw essentieel zijn voor de financiële stabiliteit in China moet de Chinese regering alle zeilen bijzetten om een vastgoedcrisis af te wentelen, schrijft Mali Chivakul, econoom opkomende markten bij vermogensbeheerder J. Safra Sarasin.

ECB: wel of geen renteverhoging?
Wat gaat de ECB aankomende donderdag besluiten: wel of geen kwartje erbij? Het is een lastige beslissing, want de inflatie is hoog en de economische groei is laag. AllianzGI, Carmignac, Vanguard, DWS, abrdn en Van Lanschot Kempen durven een voorspelling aan.
CNBC rekent op een hawkish pauze, ofwel nu pauzeren met de belofte om later alsnog te verhogen als dat nodig is.

Wie krijgt er gelijk?

De wereld is een sudderpan
De term global warming is niet langer toereikend. Sudderen is meer op zijn plaats. Invesco gaat inmiddels uit van een plus van bijna 4 graden Celsius tegen het einde van de eeuw.

Blijft de rente stijgen voor leningen?
Omdat de rentetarieven blijven stijgen, kost het tegenwoordig aanzienlijk meer geld om een lening af te sluiten. De afgelopen twee jaar hebben bijna alle Nederlandse kredietverstrekkers hun rentetarieven meerdere keren verhoogd, blijkt uit gegevens van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Knappe mensen beleggen meer
Want: "Consistent with prior studies, we find that beauty is positively related to educational attainment, intelligence, marital status, health status, income levels and stability, psychosocial well-being, self-confidence, risk preference, and social interactions." Interessant verhaal.

Beleggen in Afrika?
Beleggen in Afrikaanse markten is niet voor bange mensen. Politieke en economische onrust domineren het nieuws, maar gespecialiseerde fondsbeheerders weten toch goede kansen te ontdekken, aldus Morningstar.

Deglobalisering en importtarieven zijn een inflatie-aanjager

Aandelen: geen premie, wel risico
Lees ook: Risicopremie aandelen op dieptepunt

Strafmaatregelen voor goedkope Chinese auto's niet per se goed idee
Spotgoedkope Chinese elektrische auto's verstoren de Europese markt, vermoedt de Europese Commissie. Daarom wordt een onderzoek ingesteld. De uitkomst van het onderzoek zou kunnen leiden tot strafmaatregelen voor China. Dat is niet per se een goed idee, zeggen experts. "Je kunt er donder op zeggen dat het voor hogere prijzen gaat zorgen."

Creëert OPEC+ een nieuwe energiecrisis?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen