Nieuws

Hopen op terugkeer volatiliteit

Hedgefondsen beleefden een prima 2022. In 2023 is het tot nu toe wat minder, maar volgens Goldman Sachs is het een kwestie van tijd totdat beter tijden aanbreken. Het wachten is op meer volatiliteit. Beste strategie?

Voorlopig is er dit jaar nog niks van te merken, maar Goldman Sachs gelooft heilig in de terugkeer van marktvolatiliteit. Dat zou goed nieuws zijn voor actieve fondsbeheerders en hedgefondsen. Dat schrijft de zakenbank op basis van drie interviews met hedgefondsmanagers en -analisten.

Freddie Parker

Volgens Freddie Parker - co-Head of Prime Insights and Analytics for GS Capital Introductions - is er bij institutionele beleggers een verhoogde interesse voor hedgefondsen. Dat heeft te maken met de resultaten in 2022, die veel beter waren dan die van een doorsnee 60/40-portefeuille.

Beleggers waarderen dat. Het geeft een gevoel van zekerheid bij beurscorrecties en accentueert de diversificerende werking van hedgefondsen.

Dit jaar is de marktvolatiliteit een stuk lager dan in 2022, wat nadelig is voor hedgefondsen. Maar Parker gaat ervan uit dat dit tijdelijk is. “Uiteindelijk zullen hedgefondsen profiteren van de hogere rente en een meer alfa-georiënteerde markt.”

Taylor O’Malley

Hedgefondsmanager Taylor O’Malley - co-Founding Partner and President of Balyasny Asset Management, L.P. - ziet de beste kansen momenteel voor hedgefondsstrategiën op het gebied van aandelen, macro en grondstoffen. Obligaties zijn volgens hem "een beetje tricky". 

Bij grondstoffen zijn de belangrijkste strategieën gericht op gas en stroom. De oliemarkt is minder geschikt.

Voor long-short aandelenfondsen was de eerste helft van 2023 lastig. Maar hij gaat ervan uit dat naarmate de verschillen tussen winnaars en verliezers op de beurs groter worden, de kansen voor hedgefondsen toenemen.

Meer winnaars en verliezers is volgens hem het logisch gevolg van het einde van 15 jaar goedkoopgeldbeleid en een lage rente.

Jack Springate

Jack Springate - co-Head of External Investing Group (XIG) Hedge Fund Strategies Business - rekent ook op grotere onderlinge verschillen op de beurs. Daarnaast is er veel onzekerheid over de macro-economische situatie. Gaat de rente omhoog of omlaag? Krijgen we een recessie of niet? Dit soort onzekerheid creëert altijd mogelijkheden voor hedgefondsen. 

The only consensus is that there isn't really a consensus on the outlook, which is what creates the opportunity

Er zijn ook risico’s. Een gevaar is dat de hedgefondsen waarin wordt belegd onverwachts veel op elkaar lijken qua koers en rendementsontwikkeling. Dat kan positief zijn, maar ook negatief.

Ten tweede hebben hedgefondsen vaak een grote hefboom met geleend geld. Dat kan onder bepaalde omstandigheden flink misgaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen