Nieuws
Weinig meerwaarde in dividendaandelen
Dividendaandelen hebben de laatste 25 jaar een bovengemiddeld rendement opgeleverd. Het nadeel is dat de outperformance te danken was aan twee hele korte periodes. John Rekenthaler is daarom niet overtuigd van het nut om meer dividendaandelen op te nemen dan er gewoon al in een indexfonds zitten.
John Rekenthaler van Morningstar onderscheidt vier mogelijke redenen om te beleggen in dividendaandelen.
- Ze leveren net als obligaties een vast inkomen op dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden als aanvulling op het pensioen
- Ze dragen bij aan een hoger rendement
- Ze zorgen voor minder volatiliteit
- Ze zorgen voor meer diversiteit
In zijn column Does Adding Dividend Stocks Improve Portfolio Performance? onderzoekt Rekenthaler alleen de laatste drie redenen.
Hij stelt dat tenminste een van die redenen op moet gaan, anders heeft het geen zin, zeker als wordt bedacht dat een indexbelegger in principe altijd een deel van zijn vermogen automatisch belegt in dividendaandelen.
Een hoger totaalrendement?
Wat het lastig maakt om deze vraag te beantwoorden, is het feit dat dividendaandelen geen vast omlijnd begrip zijn. Het kan gaan om aandelen die het hoogste dividend uitkeren. Het kan ook gaan om de aandelen die een veilig dividend uitkeren.
Om de discussie daarover te omzeilen heeft Rekenthaler alle dividendindexfondsen met een trackrecord van 25 jaar op een hoop gegooid. Hetzelfde geldt voor dividend beleggingsfondsen.
Het resultaat is opvallend goed. De dividendindexfondsen leverden de laatste 25 jaar gemiddeld 8,76% op. Dat was meer dan de Vanguard Total Stock Market-index met 8,49%. De dividendbeleggingsfondsen bleven netto iets achter met 7,51%.
Minder volatiliteit
Ook hier scoorden de dividendaandelen sterk in vergelijk tot de totale beurs.
Maar er zitten addertjes onder het gras, zegt Rekenthaler. De indexfondsen gebruiken zoals gezegd verschillende methodes om dividendaandelen te selecteren. De resultaten onderling verschillen nogal. Er waren winnaars en verliezers. Het S&P Dividend Aristocrats indexfonds scoorde bijvoorbeeld erg goed, terwijl de MSCI USA High Dividend Yield index achterbleef bij de algemene markt.
Een tweede addertje heeft te maken met timing. De dividendaandelen hebben hun goede performance voor een groot deel te danken aan de jaren 2000 tot en met 2002 (de internetbubbel) en het jaar 2022 (post-corona). Een outperformance in 3 van de 25 jaar is niet veel.
Diversificatie dan?
De addertjes onder het gras maken de argumenten 1 en 2 zwak. Is diversificatie misschien een beter argument?
Tot een bepaalde hoogte zorgen dividendaandelen inderdaad voor meer diversificatie. Hetzelfde geldt voor value-aandelen. Toch blijft Rekenthaler terughoudend. Dividendaandelen horen zeker in de portefeuille thuis, maar moeten het er ook meer zijn dan er toch al zitten in de algemene indexfondsen? Hij denkt van niet.