Nieuws

Koerswinsten rusten op een wankel fundament

LGIM vindt de koerswinsten bij aandelen dit jaar overdreven. De vermogensbeheerder mijdt cyclische bedrijven. Chinese aandelen bieden kansen, maar de lokale vastgoedmarkt blijft een groot risico. Verder zijn Britse staatsobligaties favoriet.

Het analistenteam van Legal and General Investment Management (LGIM) vergelijkt in de outlook voor het derde kwartaal de aandelenmarkt met een wiebelende tafel die elk moment kan bezwijken onder het gewicht van de koerswinsten. Het mogen duidelijk zijn, Emiel van den Heiligenberg en de rest van zijn analistenteam, zijn voorzichtig waar het aandelen aangaat en dan vooral Amerikaanse aandelen. 

Er zijn een aantal risico’s waar aandelenbeleggers volgens Van den Heiligenberg te weinig rekening mee houden.

Emiel van den Heiligenberg
Emiel van den Heiligenberg

Te positief

Allereerst is dat de aanhoudend hoge inflatie die de Federal Reserve mogelijk dwingt de rente verder te verhogen. Dat kan de tot nu toe goed draaiende economie alsnog in een recessie duwen met alle gevolgen van dien voor de bedrijfswinsten.

Ten tweede is de rust bij de banken weliswaar teruggekeerd na de turbulenties eerder dit jaar met onder andere de Silicon Valley Bank en Credit Suisse, maar LGIM waarschuwt dat de onrust zo weer kan oplaaien. Vooral aan het hypotheekfront kunnen er door de gestegen rente lijken uit de kast vallen.

Ten slotte is er het Amerikaanse ministerie van financiën dat door de ruzie over de schuldenlimiet bijna geen cash meer heeft. LGIM voorspelt dat de schatkist de kasreserves de komende maanden moet aanvullen, wat ten koste gaat van de liquiditeit elders in de markten.

Negatief over aandelen en bedrijfsobligaties

LGIM is in zijn aandelenexposure dus voorzichtig. De vermogensbeheerder denkt dat technologieaandelen het redelijk goed blijven doen, maar mijdt cyclische waarden.

Ook credits (bedrijfsobligaties) staan niet op het menu. Bij obligaties kiest LGIM voor de zekerheid van staatsobligaties met een lange looptijd. LGIM is onder andere positief over Britse Gilts.

Britse staatsobligaties in de aanbieding

Analist Josefine Urban denkt dat er met betrekking tot het VK ten onrechte van wordt uitgegaan dat de Britse inflatie een groter probleem is dan in de rest van Europa en de VS.

Britse staatsobligaties worden daardoor verhandeld tegen lage prijzen met een relatief hoge rente. Als Urban gelijk heeft, zal het gat met de Eurozone en de VS kleiner worden. Beleggers kunnen dan naast een hoge rente ook een leuke koerswinst mee naar huis nemen.

China?

Chinese aandelen zijn momenteel niet in trek bij beleggers, maar als iedereen afscheid neemt van een bepaalde categorie dan is het vaak juist een goed moment om in te stappen, denkt LGIM.

Er kleeft wel een groot risico aan China, dat is de onvoorspelbare vastgoedmarkt. Wat in 2021 begon met de ondergang van het bedrijf Evergrande is uitgemond in een sectorbrede crisis. Het laatste slachtoffer deze week was Country Garden, een van de grootste Chinese ontwikkelaars.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen