Nieuws

GMO: Saaie aandelen presteren beter

Ondergewaardeerd door de markt, miskend door beleggers, maar ze bieden een beter rendement: kwaliteitsaandelen.

Ondergewaardeerd door de markt, miskend door menige belegger, maar ze bieden over de jaren een beter rendement dan de volatiele aandelen: hoog kwaliteitsaandelen hebben de naam saai te zijn. Wat biedt nu een aandeel met een stabiele, voorspelbare winstontwikkeling en lage schulden? Beleggen is toch gaan voor risico, in de hoop op de jackpot?

Onderzoek van Chuck Joyce en Kimball Mayer, werkzaam voor asset manager GMO, toont aan dat sinds 1965 kwaliteitsaandelen de markt verslaan. Dat zet enige beleggingstheorie, die stelt dat je groot risico moet nemen om groot rendement te behalen, op zijn kop.

Als je doel is om geld te verdienen, dan is juist beleggen in hoog kwaliteitsaandelen de beste optie. De markt lijkt dit echter niet te (h)erkennen. Uit het onderzoek van de beide heren blijkt dat de aandelen met laag risicoprofiel, grote winstgevendheid en lage schuldpositie sterk renderen.

Lage schulden
Joyce en Mayer onderzochten 1000 Amerikaanse bedrijven, de bedrijven met lage schuldenlast hadden een winstmarge die 5% hoger lag dan bij bedrijven die met schulden gefinancierd zijn. GMO merkte tevens dat bedrijven die zeer winstgevend zijn, de eigenschap hebben dat ook te blijven. Dit is toe te schrijven aan de sterke naamsbekendheid, merkwaarde en intellectueel kapitaal dat in zo’n bedrijf zit.

Joyce en Mayer ontdekten in hun onderzoek dat sinds 1965 in de VS kwaliteitsaandelen van bedrijven die lage schulden hebben, rendabel zijn en stabiele winsten genereren, het gemiddeld 0,7% beter deden dan de markt. De tegenspelers, aandelen van lage kwaliteit, met hoge schulden en volatiele winsten, bleven 1,7% achter. Als de onderzoekers het veld verbreden tot buiten de VS, dan lopen de verschillen nog verder op.

De markt lijkt dit soort aandelen echter te negeren. GMO ziet daarin juist het grote voordeel. De voorspelbaarheid van hun winsten vestigt niet de aandacht op deze aandelen als mogelijke jackpot-winnaar. Het leidt tot systematische onderwaardering, maar ook tot systematisch hoger rendement op lange termijn, stellen de onderzoekers vast. Saai, maar waar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen