Nieuws

Obligaties opkomende markten gaan weer presteren

Obligaties uit opkomende markten hebben beleggers de laatste jaren vooral kommer en kwel opgeleverd. Maar Capital Group verwacht een spoedig einde van de lijdensweg.

Is het bij beleggingen in emerging market debt zoals het spreekwoordelijke Wachten op Godot, of worden beleggers de komende jaren eindelijk beloond voor hun geduld?

Feit is dat de meeste obligatiefondsen voor opkomende markten de laatste vijf jaar geen rode cent hebben opgeleverd. Eerst was het corona dat EM-obligaties begin 2020 zwaar onder druk zette. Daarna was het een combinatie van angst voor (te) hoge schulden, een stijgende rente en inflatie en verstoorde handelsrelaties die roet in het eten gooiden.

Toch vraagt Capital Group om nog een beetje geduld. In het rapport Is the long-term case for emerging market debt still intact? wijzen de analisten onder andere op de sterke economische fundamentals in opkomende markten en hoge aanvangsrendementen.

Aanvangsrendement

Dat laatste punt is waarschijnlijk het belangrijkst omdat het voor een groot deel de slechte prestaties van de voorbije jaren verklaart. Tussen 2010 en 2020 was een aanvangsrendement van ongeveer 6,7% tot drie keer toe het startsignaal voor een koersrally, maar in 2022 ging deze vlieger niet op en steeg de rente verder (en daalden de koersen).

Het aanvangsrendement ligt daardoor nu ruim boven die 6,7%. Fondsmanager Kirstie Spence verwacht voor de komende 12 maanden dat de volatiliteit aanhoudt, maar de rente zal per saldo vermoedelijk dalen.

Dat heeft ten eerste te maken met de wereldwijde inflatie die zijn top heeft bereikt. Ten tweede waren centrale banken in emerging markets “in front of the curve” en kunnen daardoor als eerste de rente weer verlagen. Ten derde hebben opkomende markten hun overheidsfinanciën gemiddeld genomen goed op orde (ze hebben relatief weinig schulden).

Short duration

Spence prefereert staatsobligaties in lokale valuta met een relatief korte looptijd van 12 tot 18 maanden. Landen die vroeg begonnen zijn met het verhogen van de rente, hebben een streepje voor. Dat geldt onder meer voor Brazilië, Mexico en Columbia.

De dollar

Een belangrijke factor kan de komende jaren de dollar worden. De Amerikaanse munt is al sinds 2011 aan een opmars bezig tegenover EM-munten. Voor EM-obligaties in lokale valuta was dat slecht nieuws. De rendementen in dollars vielen tegen. Maar er zijn volgens Spence volop tekenen dat de dollar zijn sterkste fase achter de rug heeft. Wat de laatste 10 jaar in het nadeel werkte, kan dan in het voordeel gaan werken.

Tenslotte heeft Spence hoge verwachtingen van het volwassen worden van emerging markets met een steeds grotere en diepere obligatiemarkt verdeeld over meer landen en bedrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie