Nieuws

Ethisch beleggen in emerging markets

De Deense vermogensbeheerder Sparinvest ziet mogelijkheden voor ethisch valuebeleggen in emerging markets.

The Value Universe just got bigger”. Dit is de boodschap die het Deense Sparinvest brengt. De vermogensbeheerder doelt hiermee op de kansen die er zijn voor valuebeleggers in opkomende markten. De Deense waardebeleggers denken dat hun strategie ook goed werkt in emerging markets

De opmars van opkomende markten was de afgelopen decennia indrukwekkend en lijkt ondanks de nodige correcties voorlopig nog niet afgelopen.

 

 

Reden voor het Deense fondshuis om drie nieuwe fondsen in de markt te zetten:

  • Emerging Markets Value fonds, 
  • Emerging Markets Corporate Value Bonds en
  • Ethical Emerging Markets Value fonds. 

Vooral dit laatste fonds valt op. Wat is ethisch beleggen eigenlijk en hoe ethisch zijnn bedrijven in Azië en Zuid-Amerika eigenlijk? Die ethiek, volgens VanDale ook wel 'het geheel van morele principes' sluit volgens de criteria van Sparinvest sectoren als producenten van en spelers in alcohol, de gokindustrie, pornografie, tabakswaren en wapens uit. 

Behalve het mijden van bovenstaande sectoren moet er ook rekening gehouden worden met de Environmental, Social en Governance (ESG)-maatstaven. Daarbij gaat het, onder anderen om de rol van bedrijven op het gebied van waterverspilling, vervuiling, ontbossing en andere vormen van milieu schade (environmental), kinderarbeid en andere vormen van uitbuiting (social) en bestuurlijke kwesties zoals corruptie, fraude en diefstal (governance).

Sparinvest heeft voor de ESG-expertise Ethix SRI Advisors in de arm genomen. Dat researchbedrijf onderhoudt een databestand van 22.000 bedrijven en beoordeelt hen op bovenstaande ethische gebieden. Ethix onderzoekt de bedrijven en treedt in contact met ze wanneer dit nodig is. Sparinvest krijgt de beoordelingen van Ethix volgens het “stoplichtsysteem”.

Bij rood licht zal Sparinvest het bedrijf niet in de portefeuille opnemen, bij oranje moet het fonds nader bekeken worden, bij groen licht zijn er vanzelfsprekend geen ethische bezwaren. Op deze manier stelt Sparinvest een portefeuille op met bedrijven die zij interessant vinden op het gebied van value-beleggen en op het gebied van ethiek.

Voor beleggers in Emerging Markets die ethiek hoog in het vaandel hebben staan is het Ethical Emerging Markets Value fonds een optie. Voor beleggers die dit minder belangrijk vinden zijn er genoeg andere mogelijkheden.

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Brexit