Nieuws

Tijd voor een comeback van high yield

Invesco zet in op high yield bedrijfsobligaties. Als de economische groei zijn dieptepunt passeert, dan zijn HY-obligaties de eerste die herstellen, zo leert de geschiedenis.

Invesco is fan van high yield bedrijfsobligaties. Dat bijkt uit het onlangs verschenen rapport High yield credit and subordinated debt: inhancing income possibilities. Om een aantal redenen verwacht de vermogensbeheerder dat high yield het beter zal doen dan veel aandelen en andere obligaties.

Ten eerste overtuigen de rendementen op de lange termijn. Zelfs in de periode 2008-2021, met een extreem lage rente, leverde high yield een gemiddeld rendement op van 7,15%. Dat was 2,3% procentpunt meer dan de coupon op Investment Grade (IG) obligaties en 4,6 procentpunt meer dan Amerikaanse staatsobligaties.

Sinds 2002 waren er maar 4 jaar (2008, 2015, 2018 en 2022) met een negatief rendement. Als er over een iets langere beleggingsperiode gekeken wordt van 3 jaar (rolling average), dan was high yield zelfs altijd lucratiever dan andere obligatievormen.

Sterk herstel na mindere jaren

Een andere eigenschap van high yield-obligaties is dat ze sterke comebacks kunnen maken. Toegegeven, in de vier negatieve jaren die HY heeft gekend sinds 2002, was de pijn altijd groot. Daar staat tegenover dat in alle vier die gevallen de koersen ook weer pijlsnel opveerden in het jaar erna.

2008, het jaar van de kredietcrisis, was het meest dramatische voorbeeld. HY-obligatiehouders verloren in dat jaar meer dan een kwart van hun vermogen (ondanks uitgekeerde rentes). Het jaar erop was het rendement met 58,8% echter meer dan genoeg om de slechte smaak van 2008 weg te spoelen.

Dit is waar Invesco dit jaar ook op hoopt. In 2022 leden beleggers een verlies van gemiddeld 11,2%. Een beetje bounce back moet in 2023 dan toch een rendement opleveren dat minstens zo hoog is.

Risico’s vaak overdreven

Het grootste risico bij een high yield-obligatie is een default. Net als bij aandelen zakt de waarde dan al snel in het bodemloze. Maar volgens Invesco blijkt de angst voor faillissementen achteraf vaak overdreven hoog.

Veel bedrijven krabbelen er na een crisis toch weer bovenop, terwijl de markt er geen geloof meer in had. Gemiddeld zitten beleggers er met hun pessimisme vaker naast dan dat ze goed zaten. Een angstgolf levert daardoor altijd kansen op in de markt voor “distressed debt” en zogenoemde "fallen angels".

Prima spreiding mogelijk

Daarmee komt gelijk een volgend pluspunt van HY. Staatsobligaties uit de EU en de VS zijn over het algemeeen superveilig. Hetzelfde geldt voor Investment Grade, schuld van de Unilevers en Apple’s van deze wereld.

Daarna komt high yield, dat bestaat uit talloze schakeringen van risicovolle distressed debt tot leningen van solide bedrijven. Met andere woorden binnen HY kan veel gespreid worden. De gemiddelde kredietwaardering van HY is de laatste jaren bovendien gestegen. Er is bij wijze van spreken meer BBB bijgekomen in ruil voor CCC.

Nu instappen?

Op basis van de beursgeschiedenis is er zeker iets voor te zeggen om juist nu meer in HY te investeren. De afgelopen 50 jaar was er namelijk een sterke correlatie tussen HY en het moment waarop de economie overgaat van een krimpfase naar een herstelfase.

HY blijkt in een herstelfase vaak de eerste beleggingsvorm te zijn die positief reageert. Pas daarna komen aandelen. Veel economen denken dat we nu weer zo'n knikpunt naderen. Aldus Invesco.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen