Nieuws

Hoge rente kan elk moment nieuwe risico's openbaren

State Street Global Advisors is positief over de rest van het jaar, maar ook alert omdat de snel gestegen rente elk moment nieuwe barsten in het fundament kan blootleggen.

2023 was tot nu toe een kleine achtbaan. Eerst was er het optimisme dat het snel voorbij zou zijn met de hoge inflatie en rentestijgingen zonder dat de economie in een diepe recessie zou verzinken.

Dat zorgde voor een rotatie vanuit defensieve waarden naar techaandelen, de grote verliezers van 2022. Ook andere aandelen profiteerden wereldwijd van het betere sentiment, tot in maart de Amerikaanse Silicon Valley Bank en het Zwitserse Credit Suisse beleggers de stuipen op het lijf jaagden en zorgden voor een nieuwe golf van angst voor een financiële crisis en een diepe recessie.

Drie scenario's

Inmiddels zijn de gemoederen weer tot bedaren gekomen en kijken beleggers met meer optimisme naar de toekomst. Deels terecht, zegt State Street Global Advisors in zijn Sector Update.

Toch is het zeker geen tijd van achteroverleunen. De val van de banken SVB en Credit Suisse hebben volgens State Street aangetoond dat er elk moment nieuwe barsten tevoorschijn kunnen komen als gevolg van de gestegen rente. Beleggers moeten daarom constant op hun hoede zijn en bereid snel te schakelen als de situatie dat vereist.

Scenario 1: sticky inflation en meer renteverhogingen

Als inflatie hoog blijft, dan kunnen centrale banken het krappe monetaire beleid niet los laten. Sterker, de rente moet verder omhoog. Dat zal de economische groei verder onder druk zetten.

Recessiegevaar plus hoge inflatie en rente betekent bijna automatisch hoge volatiliteit op de markten. Sectoren die het doorgaans goed doen bij hoge inflatie zijn onder andere commodities (grondstoffen en olie). Cyclische aandelen kunnen ook profiteren, tot de recessie echt begint te bijten. Voor banken kan de hoge rentemarge voordelig werken. De zogenoemde Dividend Aristocrats (bedrijven met een stabiel dividend) zijn in dit scenario volgens State Street gevraagd.

Basisscenario 2: inflatie vlakt af, rente piekt

Het basisscenario van State Street ziet er beter uit. In dit scenario neemt de inflatie af, maar niet zoveel dat de rente omlaag kan. Dat zorgt toch voor opluchting onder beleggers omdat het gevaar van een recessie daalt.

De opluchting vertaalt zich waarschijnlijk in een kapitaalstroom vanuit de geldmarktfondsen terug naar aandelen en obligaties. Maar het blijft oppassen geblazen vanwege barsten veroorzaakt door het rentebeleid die plotseling tevoorschijn kunnen komen.

Europese aandelen zijn in dit scenario relatief aantrekkelijk vanwege de lage waarderingen (k/w). In de VS ziet State Street verborgen waarde bij de small- en midcaps. Emerging markets kunnen profiteren van een zwakkere dollar en een groter beleggersvertrouwen. Gezien de relatief hoge groei en lage waarderingen kan China een van de topperformers zijn.

Scenario 3: diepe recessie en renteverlagingen

Er kan iets gebeuren dat de wereldeconomie over de klif jaagt, een vastgoedcrisis bijvoorbeeld of nog een bank die omvalt. In dat geval is de inflatie geen grote zorg meer. De kans op renteverlagingen neemt snel toe, terwijl beleggers rekening moeten houden op dalende bedrijfsinkomsten.

State Street denkt dat de VS in dit scenario grotere risico’s loopt dan Europa. Vooral kleine Amerikaanse bedrijven krijgen het moeilijk als consumentenbestedingen instorten. Emerging markets zouden opnieuw kunnen profiteren van een zwakke dollar. Van de andere kant blijven “safe havens” gevraagd, wat weer ongunstig is voor EM. Beleggers zullen in ieder geval behoefte hebben aan defensieve waarden. Dat werkt in het voordeel van staatsobligaties uit kredietwaardige landen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie