Nieuws

Welke hedgefondsen zijn goede portefeuille-aanvullingen?

Er zijn grote verschillen tussen hedgefondsen. Slechts een deel biedt bescherming tegen koerscorrecties.

Hedgefondsen worden soms gezien als een uniforme groep, maar in werkelijkheid is het een zeer diverse beleggingscategorie. 2022 was het levende bewijs daarvoor. De Equity Hedge- en Event Driven-fondsen deden het net zo belabberd als de aandelen- en obligatiemarkt, terwijl er met Macro-hedgefondsen een aardige boterham te verdienen viel.

Morgan Stanley kijkt in het rapport How Hedge Funds Can Improve Portfolio Diversification welke hedgefondsen het in 2022 goed deden en welke de komende tijd een goede aanvulling kunnen zijn op de portefeuille.

Hedgefondsen deden het op zich als groep lang niet slecht in 2022. De HFRI Fund Weighted Composite Index sloot het jaar weliswaar af met een negatief rendement van -4,2%, maar dat was nog altijd stukken beter dan bijvoorbeeld de MSCI World Index.  

Toch was het de teleurstelling groot voor beleggers, omdat ze van hedgefondsen verwachten dat ze tegenwicht bieden in slechte tijden. Dat geldt echter al jaren niet meer.

Grotere correlatie

Morgan Stanley laat in een grafiek zien dat de HFRI-index qua trend sinds 2000 steeds meer is gaan lijken op de MSCI World en dus geen bescherming meer biedt tegen aandelenkoerscorrecties.

De reden daarvoor is het steeds groter gewicht van Equity Hedge en Event Driven-fondsen ten koste van de strategieën Relative Value en Macro.

Alleen in de periode 2019-2022 groeide het fondsvolume van de eerste twee strategieën met 656 miljard dollar. Dat was drie keer zoveel dan Relative Value en Macro. Een typische Equity Hedge -strategie kan bijvoorbeeld zijn dat er niet in beursgenoteerde aandelen wordt belegd, maar in private equity en/of andere alternatieven.

Long en short

Het is vrij logisch dat daardoor de correlatie is toegenomen, want als naar de strategieën afzonderlijk gekeken wordt dan hebben alleen Macro-fondsen een lage correlatie met de beurs. Dat was in 2022 ook zo. Macro-fondsen hadden een positief rendement van gemiddeld 9%, veel beter dan de high-bèta-strategieën Equity Hedge en Event Driven.

Maar ook binnen de laatste twee strategieën zijn er grote verschillen. De zogenoemde Equity Hedge Neutral fondsen deden het als groep bijvoorbeeld prima in 2022. Dat zijn fondsen die in principe evenveel long- als shortposities hebben. Ze profiteren vooral van hoge volatiliteit.

De verschillen zijn kortom groot met de Macro-fondsen die het minst overeenstemmen met de aandelenmarkt, terwijl bijvoorbeeld activistische hedgefondsen juist een uitvergroting zijn van het marktsentiment.

Hoge volatiliteit

Equity Hedge Neutral is een van de strategieën die het goed doet in een klimaat met veel volatiliteit en een stijgende rente. Dat is ook gunstig voor hedgefondsen die zich op grondstoffenmarkten specialiseren, de zogenoemde Commodity Trading Advisors (CTA’s).

Fixed Income Relative Value-strategieën profiteren van bewegingen op de obligatiemarkt. De afgelopen weken was het voor deze strategie genieten blazen, vanwege de ongelofelijke swings in de rente na de val van de SVB Bank.

Dat was vrij uniek, omdat vooral staatsobligaties zelden zulke grote uitschieters naar boven en beneden hebben.

Morgan Stanley verwacht dat deze strategie zijn waarde nog wel even houdt, zeker zolang centrale banken hun balansen moeten verkleinen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie