Nieuws

Vooruitzichten aandelen EM zelden zo goed

Vermogensbeheerder AQR verwacht dat aandelen uit opkomende markten 3% meer zullen opleveren dan aandelen uit volwassen markten. Beleggers moeten terug naar de vorige eeuw voor een gunstiger instapmoment.

Aandelenbeleggers mogen niet klagen. Ondanks alle crises van de laatste vijf jaar staat de MSCI World Index op een winst van 36%. Maar niet alle aandelen doen het goed. Opkomende markten zijn bijvoorbeeld een stuk minder renderend.

De MSCI-index voor emerging markets staat over dezelfde periode op -15%. Vijf jaar lang dus geen cent verdiend, terwijl de inflatie het vermogen ook nog eens aanvreet. Het tijdschrift Institutional Investor vraagt zich af hoe lang dit nog zo doorgaat.

Ze gingen te raden bij Michele Aghassi en Dan Villalon van AQR Capital Management. Zij blijken dolenthousiast over de opkomende markten. "De koersen zijn de afgelopen 25 jaar niet zo aantrekkelijk geweest.” Hun verwachting is dat EM-aandelen gemiddeld een 3% hoger rendement zullen opleveren dan ontwikkelde landen.

Economische groei

De AQR-analisten wijzen ten eerste op het belang van opkomende landen voor de wereldeconomie. In 1980 kwam hun economische output (bbp) uit op 20% van dat wat in ontwikkelde landen werd geproduceerd. In 2020 was dat gestegen tot meer dan 50%. “Het gat wordt steeds kleiner.”

Maar de beurs heeft daar tot nu toe dus niet van geprofiteerd. Volgens AQR is een van de redenen het conservatisme van internationale beleggers, die EM sinds de kredietcrisis van 2009 liever omzeilden.

Under investment

Het bureau eVestment heeft uitgerekend dat actieve gemanagede beleggingsfondsen gemiddeld voor ongeveer 8,8% in EM belegd hebben, terwijl de MSCI World Index voor 12,2% uit EM-aandelen bestaat. Er is dus sprake van stevige under investment, die sinds de uitbraak van corona en de oorlog in Oekraïne alleen nog maar verder is gegroeid.

Beleggers hadden ook geen reden van deze koers af te wijken omdat vooral de Amerikaanse beurs het fantastisch deed. Maar precies daar verwacht AQR een trendbreuk. Het is volgens de analisten een kwestie van tijd voor beleggers dat ook zien en dan kan een soort vliegwieleffect in werking treden. 

Correlatie

Er is nog een andere fundamentele reden om optimistisch te zijn. De financiële markten zijn stabieler en volwassener geworden. Dat blijkt onder andere uit de hogere beursvolumes en lagere volatiliteit.

In het verleden was het bovendien zo dat als de VS nieste dan zorgde dat voor een orkaan in EM. AQR denkt dat dit voorbij is.

De correlatie tussen koersbewegingen in EM en ontwikkelde markten is tussen 1999 en 2022 gedaald van 0,87 naar 0,77. “Dat betekent dat EM-aandelen inmiddels een groot diversificatievoordeel opleveren.”

China

Wie in een EM-index belegt, moet wel beseffen dat deze voor een groot deel uit Chinese aandelen bestaat. Volgens AQR gaat het bij de MSCI EM-index om ongeveer 30%.

Veel analisten zijn positief over China vanwege de lage waarderingen en de lage correlatie met westerse markten. Maar er zijn ook risico's zoals een escalatie van de handelsoorlog met de VS of het Taiwan-probleem.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie