Nieuws

Invesco stapt vol in cash

Invesco ziet het somber in met de zwalkende banken en een dreigende recessie. De vermogensbeheerder gaat daarom vol voor cash. Bedrijfsobligaties zijn ook favoriet. Het belang van aandelen wordt verlaagd. Goud en grondstoffen naar 0%.

Invesco is er niet vrolijker op geworden gedurende het eerste kwartaal. De Amerikaanse vermogensbeheerder publiceert elk kwartaal zijn favoriete beleggingsportefeuille in The Big Picture. Dit keer is er een sterke voorkeur voor cash en andere geldmarktproducten. In de modelportefeuille betekent dat een maximale cash-exposure van 10%.

Dat hoge aandeel is in de eerste plaats het gevolg van een dreigende recessie, maar ook de relatief hoge rente op geldmarktproducten telt mee. Invesco gaat uit van een rendement van ongeveer 3% op jaarbasis.

Invesco: “We waren ook vóór de bankencrisis al bezig met het voorbereiden van een meer defensieve portefeuille. De reden daarvoor is dat wij een krimpfase in de economische cyclus verwachten en dat is historisch gezien in het voordeel van defensieve waarden.”

Geen goud

Opvallend is dat Invesco met zijn “risk-off” strategie niet kiest voor staatsobligaties (underweight). Deze zijn de laatste weken  - na de crisis rondom SVB en Credit Suisse - zo hard in prijs gestegen dat er geen upside meer is.

Hetzelfde geldt min of meer goud, dat helemaal uit de portefeuille is verwijderd. Goud kreeg in november 2022 nog een overweight-rating en is sindsdien hard gestegen.

REIT's hoog rendement, maar nog groter risico

Vastgoedfondsen (REIT’s) zijn wel goedkoop en de “yields” aantrekkelijk, maar daar staat een groot risico tegenover dat de bankencrisis overslaat op de onroerendgoedmarkt (of andersom). Het advies wordt daarom verlaagd naar neutral. Dat wordt vooral gerealiseerd door REIT’s in Japan en EM te verkopen. 

Het advies voor aandelen gaat van neutral naar underweight. In de modelportefeuille betekent dat een verlaging van 45% naar 34%, die vooral wordt gerealiseerd door de verkoop van Japanse en Amerikaanse aandelen.

De VS blijft overigens verreweg de grootste markt binnen de modelportefeuille met 12% aandelen, 12% staatsobligaties, 15% bedrijfsobligaties en 3% REIT’s.

Renteverschil

Het meest positief is Invesco over bedrijfsobligaties, variërend van Investment Grade (overweight) tot high-yield (overweight) en obligaties uit opkomende markten (overweight).

Maar zelfs hier wijst Invesco erop dat het gevaar bestaat dat de spread (het verschil) met de rente op staatsobligaties verder oploopt naarmate een recessie dichterbij komt en er meer faillissementen dreigen. Hoe hoger de rente, des te lager de koersen.

Twee andere favorieten van Invesco zijn Chinese aandelen en Britse ponden. Grondstoffen zijn vanwege het recessiegevaar compleet uit de modelportefeuille verwijderd.

Lijken in de kast

De crisis rondom SVB en Credit Suisse speelt een belangrijke rol in Invesco’s sombere vooruitzicht. Niks in de wereld is zeker, misschien dat de SVB-crisis een incident was, maar Invesco’s gevoel zegt “this may not be over”.

Centrale banken hebben lange tijd een zeer ruim monetair beleid gevoerd. Het is moeilijk in te schatten hoeveel slechte leningen en investeringen dat heeft opgeleverd en wat het effect is op de bankbalansen. De vermogensbeheerder neemt liever het zekere voor het onzekere, want een financiële crisis is het laatste waar je als belegger op zit te wachten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen