Nieuws

Must read: Chipindustrie leidt de weg omhoog

Plus: monetaire verkrapping gaat pijn doen, succesvol stockpicken is niet te doen, wees blij met shortsellers, rentevergoeding high yield piekt, en meer.

De rente verhogen, totdat er iets breekt
"Ik denk dat in de komende maanden de rekening wordt opgemaakt van alle monetaire verkrapping in het afgelopen jaar." Volgens obligatiebelegger Hendrik Tuch ziet het voor de aandelenmarkt niet goed uit.

Helaas, er is geen vertrouwen in ESG-fondsen
De meeste beleggers willen dolgraag duurzaam beleggen, maar het ontbreekt ze aan vertrouwen in ESG-fondsen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IQ-EQ.

Chipindustrie leidt de weg omhoog
Column Jan-Willem Nijkamp van Fintessa: "Ondanks alle ellende blijken de beurzen veerkrachtig. Het meest bemoedigende is echter de opgaande trend van de Philadelphia Semiconductor Index."

23 jaar merkwaarde
Quizvraag: welk merk is thans het meeste waard?

Bankenonrust brengt Amerikaanse recessie dichterbij
Hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle Investments analyseert de impact van de onrust in de bankensector op de reële economie. Die impact is in de VS zwaarder dan in Europa.

Succesvol stockpicken is meer dan moeilijk
Ook professionele beleggers krijgen het niet voor elkaar.

Shortsellers spelen een positieve rol
Uitgebreid verhaal Larry Swedroe: "There is a large body of evidence demonstrating that short sellers are informed investors who play a valuable role in keeping market prices efficient—short selling leads to faster price discovery."

Wie durft te beleggen in Amerikaanse high yield?
De rentevergoeding is vorstelijk.

Bankenonrust lost zich wel op
Column Jaap Steur van Axento Vermogensbeheer: "Waarschijnlijk blijft de financiële sector nog langere tijd onrustig. Met de financiële crisis nog vers in het geheugen zit de schrik er goed in bij beleggers. De bankensector staat er echter een stuk beter voor dan 15 jaar geleden. Zolang een escalerende vertrouwenscrisis uitblijft en kredietverstrekking door banken niet wordt gehinderd, zal de situatie op termijn weer stabiliseren."

Fed wel degelijk schuld aan huidige bankproblemen
Raghuram G. Rajan en Viral V. Acharya voor Project Syndicate: "There are four reasons to worry that the latest banking crisis could be systemic. For many years, periodic bouts of quantitative easing have expanded bank balance sheets and stuffed them with more uninsured deposits, making the banks increasingly vulnerable to changes in monetary policy and financial conditions."

U wilt rijk worden met AI?

Toeleveranciers meeste waardepotentieel voor elektrisch rijden
In de nieuwste editie van Morningstar’s Automotive Observer belicht analist Richard Hilgert de toeleveranciers, omdat die de macht hebben bij de transitie naar elektrisch rijden. Beleggers onderschatten hun concurrentievoordeel, en dat leidt tot aantrekkelijke waarderingen.

Beschikbare inkomens in 2022 2% hoger
In 2022 was het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens 2,0 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens. De toename is vooral toe te schrijven aan een stijging van de beloning van werknemers, door hogere cao-lonen en meer banen, en aan de compensatie voor de hoge energieprijzen. De hypotheekschuld groeide met 27,8 miljard euro naar 813,1 miljard euro, aldus het CBS.

"Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?"
Rabo-econoom Carola de Groot over de problemen die met name jong volwassenen hebben om nog een huis te vinden, huur of koop.

Ralph Hamers moet op zoek naar nieuwe baan
De Nederlander Ralph Hamers, vooral bekend als oud-topman van ING, vertrekt na ruim twee jaar al weer als topman van de Zwitserse bank UBS. Hij wordt opgevolgd door de Zwitser Sergio Ermotti, die tevens zijn voorganger was. In hem heeft de bank meer vertrouwen dat hij het opslokken van de onlangs overgenomen Credit Suisse in goede banen kan leiden.

Met korting aangeboden: een huisje in Silicon Valley

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Goed nieuws voor het klimaat
Slecht nieuws voor oa de producenten van brandstofauto's.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie