Nieuws

10 trends voor de rest van 2023

David Philpotts van Schroders denkt dat de rest van het beursjaar even spannend wordt als de eerste drie maanden. Wat kunnen we allemaal verwachten?

Het eerste kwartaal is er al van alles gebeurd op de beurs, zoals spectaculaire koerswinsten in januari die in de maand erna weer grotendeels verloren gingen, bankfaillissementen en heftige uitslagen op de obligatiemarkt. David Philpotts verwacht dat de rest van het jaar net zo spannend wordt. Riemen vast, en karren maar. Hij geeft 10 trends voor 2023 en de jaren daarna waar beleggers rekening mee hebben te houden.:

1. Meer risico’s dan kansen

Philpotts ziet voorlopig meer downside dan upside. De kans is nog altijd groot dat de wereldeconomie in een recessie belandt met alle gevolgen van dien voor de bedrijfsresultaten. Analisten en beleggers houden daar nog te weinig rekening mee.

Het zou natuurlijk positief zijn als de inflatie snel daalt en centrale banken de renteteugels kunnen laten vieren. Maar voorlopig zijn we nog niet zover. Ondertussen hebben we met het faillissement van SVB en de ondergang van Credit Suisse gezien dat de snel gestegen rente slachtoffers kan maken. Philpotts adviseert daarom heel voorzichtig te zijn met bedrijven met een zwakke balans. 

Maar er zijn ook redenen om positief te zijn. Zo is er veel voor te zeggen dat de rentepiek nabij is. Een tweede lichtpunt is China dat zijn vastgoedcrisis bijna onder controle heeft en met het afscheid van de lockdowns eindelijk weer op volle kracht kan produceren.

2. Value houdt waarde

De periode 2010-2020 was teleurstellend voor aandelen van bedrijven die niet veel groeien, maar wel elk jaar keurig winst maken en/of dividend uitkeren. Maar sinds het einde van 2020 is het tij gekeerd en doen de value-plays het beter dan growth stocks.

Veel analisten schrijven de goede prestaties van groeiaandelen in het vorige decennium toe aan de lage rente. Philpotts vindt een andere reden belangrijker. Beleggers vonden value-aandelen gewoon te saai. Vooral tijdens het eerste coronajaar werden de markten beheerst door een soort goudkoorts, terwijl value-aandelen eigenlijk – als je puur naar de winstontwikkeling op de lange termijn kijkt – het eigenlijk al jaren beter doen.

Het goede nieuws voor value-aandelen is dat ze, ondanks een paar sterke beursjaren, nog altijd spotgoedkoop zijn in verhouding tot groeiaandelen. 

3. Fanmag nog altijd duur

Facebook, Apple, Netflix, Microsoft, Amazon en Google staan ook wel bekend als de Fanmag-aandelen. Het zijn Big Growth-aandelen, die dit jaar goed begonnen zijn, maar de twee jaar daarvoor waren teleurstellend. Philpotts vindt ze desondanks nog steeds duur. Dat wil overigens niet zeggen dat er in de Nasdaq geen tech-koopjes te vinden zijn. Je moet alleen wat verder zoeken.

4. Sectoren wisselen stuivertje

De Fanmag-aandelen zijn allemaal een beetje dezelfde soort IT-bedrijven. Zij trokken de kar tussen 2017 en 2020 met in hun slipstream de rest van de IT-sector.

Philpotts denkt dat de komende jaren andere sectoren het voortouw nemen. Het is alleen de vraag welke. Het is goed mogelijk dat de winnende sectoren snel stuivertje wisselen. Het ene jaar kan energie bijvoorbeeld helemaal top zijn, terwijl die sector het jaar erop onderaan bungelt en de polepositie is overgenomen door bijvoorbeeld health care, vastgoed of financials.

5. Dollar gaat verzwakken

Valutamarkten callen is een van de moeilijkste dingen die er zijn, misschien wel onmogelijk. Maar een ding is zeker, de dollar heeft vorig jaar enorm geprofiteerd van de fligt-to-safety. Op de lange termijn mag je daarom verwachten dat de greenback een deel van zijn kracht inlevert.

Andere relatief dure munten zijn de Chinese yuan, Zwitserse franc en Indiase roepia. Goedkoop in verhouding tot hun gemiddelde van de laatste 15 jaar zijn de Turkse lira, Braziliaanse real en Japanse yen. 

6. Inhaalrace emerging markets

Aandelen uit opkomende markten deden het in 2022 slechter dan die uit Europa en de VS. Maar groot was het verschil niet als je bedenkt dat veel beleggers op zoek waren naar veilige havens. Philpotts denkt dat het een stap in de goede richting is na de beroerde jaren 2020 en 2021.

Er is veel te zeggen voor een inhaalrace van EM, waarbij direct moet worden opgemerkt dat er grote onderling verschillen zijn. China is geen India en Zuid-Afrika is geen Brazilië.

Een van de grote voordelen van EM-landen is dat de meeste al ruim voor de Fed en ECB begonnen zijn met het verhogen van de rente. Ze zijn ahead of the curve. De inflatie daalt in de meeste landen en sommige kunnen alweer denken aan renteverlagingen. Ten tweede is het over het algemeen positief voor EM als de dollar verzwak, en ten derde zijn EM-aandelen gewoon goedkoop.

Philpotts is niet euforisch over EM. Hij denkt aan een gematigde outperformance zoals in 2016, niet het spektakel van 2003-2007 toen de koersen met honderden procenten omhoogschoten. 

7. Bottom-up

De Amerikaanse beurs was de laatste jaren dominant. Als je kijkt naar de lijst van best presterende beurzen de laatste jaren dan zit Wall Street bijna altijd in de top.

Philpotts denkt dat zich dat niet zal herhalen. Daarvoor zijn Amerikaanse aandelen momenteel te duur. Philpotts denkt dat het net als bij de sectoren lastig te voorspellen wordt welk land het in welk jaar het beste zal doen.

8. Heb geduld met groene energie-aandelen

Het regent waarschuwingen over het klimaat, toch is het de laatste paar jaar aanmodderen met duurzame energie-aandelen. Philpotts denkt dat dit onder andere te maken heeft met de onverwachte bloei van de traditionele energieaandelen - geholpen door Rusland en internationale supply chain-problemen. De stijgende rente was ook niet in het voordeel van een sector die hongerig is naar vers geld.

Philpotts wanhoopt echter niet. Het wordt met de groene energie-aandelen een kwestie van de lange adem. Hoe meer klimaatrisico’s onderdeel worden van het besluitvormingsproces van beleggers des te beter.

9. ESG is meer dan de E

Als beleggers het over ESG-beleggen hebben dan hebben ze het vooral over het klimaat en de E van environment. Maar een trend die de laatste jaren steeds sterker wordt, is dat beleggers ook meer aandacht krijgen voor de S en G van sociaal verantwoord ondernemen.

Dat betekent bijvoorbeeld meer aandacht voor biodiversiteit, onderwijs en de leefomstandigheden in arme landen. Daarnaast spelen het geloof en ethische overwegingen de laatste jaren een steeds grotere rol.

10. Onzekerheid

Het blijft een jaar van onzekerheid. Net als tijdens corona wordt het volgens Philpotts varen in de mist. Hoe vaak gaan de Fed en ECB de rente nog verhogen? Blijft die inflatie zo hoog? Wanneer komen de eerste renteverlagingen? Hoe lang gaat de oorlog in Oekraïne nog duren? Kan China profiteren van een heropening van de economie?

Philpotts ziet een rode draad de komende jaren, namelijk dat er een einde komt aan de globalisering. Wat dat voor gevolgen heeft, valt nog nauwelijks te overzien. Beleggers zullen ook in dit geval flexibel moeten zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen