Nieuws

4 redenen om positief te zijn over US smallcaps

Amerikaanse smallcaps behoren tot de slechtste beleggingen van de laatste anderhalf jaar. Voor T. Rowe Price dus alle reden om extra optimistisch te zijn.

Amerikaanse smallcaps hadden het in 2022 extra zwaar te verduren. De belangrijkste graadmeter voor deze categorie aandelen – de Russell 2000 – staat nog altijd op een verlies van bijna 25% sinds 1 januari 2022. Dit jaar begon weliswaar goed, maar de crisis rondom de Silicon Valley Bank heeft de kleine Amerikaanse fondsen weer hard naar beneden getrokken.

Reden tot vertwijfeling? Niet bij Curt J. Organt, fondsmanagers bij T. Rowe Price Investment Management. Hij is zeker van zijn zaak, Amerikaanse smallcaps zijn ondergewaardeerd en niet zo'n beetje ook zegt hij in de memo Four Factors Shaping a Brighter Outlook for U.S. Smaller Companies. Hij geeft vier redenen om positief te zijn over Amerikaanse smallcaps.

1. Lage waardering

Wat is de juiste koers voor een aandeel? Dat is de sleutelvraag voor elke belegger. Het hangt van veel factoren af: de cashflow, winst, balansverhoudingen, macro-economische omstandigheden, rente, marktaandeel, pricing power en ga zo maar door.

Een van de meest gebruikte waarderingsmethoden is de voorwaartse k/w. Die is voor Amerikaanse smallcaps momenteel erg laag. Als de 12 month forward p/e van de Russel 2000 (exclusief biotech) wordt afgezet tegen de S&P 500 (exclusief biotech) dan zijn kleine bedrijven ongeveer 10% goedkoper dan grote marktspelers, terwijl de rollen normaalgesproken andersom zijn. 

Dat duidt erop dat beleggers erg bang zijn voor de gevolgen van een recessie. Organt denkt echter dat de recessie-angst overdreven is. Bovendien leert de geschiedenis dat smallcaps als eerste herstellen na een recessie.

 

2. Solide winstverwachtingen

Analisten zien uiteraard ook het gevaar van een recessie. Zij hebben het afgelopen jaar flink gesleuteld aan de winstverwachtingen. Tot nu toe zijn de verwachtingen voor smallcaps daarbij redelijk op peil gebleven. 

3. Flexibel met genoeg prijskracht

Smallcaps leverden in het verleden vaak hun beste prestaties in perioden met een hoge, maar afnemende inflatie. Dat komt onder andere doordat kleine bedrijven vaak wendbaarder zijn dan grote bedrijven en sneller reageren op veranderende marktomstandigheden.

Er wordt volgens Organt ten onrechte vanuit gegaan dat smallcaps weinig pricing power hebben. Ze moeten de grote partijen volgen, wordt vaak gedacht. Maar in werkelijkheid is dat niet zo.

Kleine bedrijven zijn vaak actief in nichemarkten waar ze juist veel prijsmacht hebben. Ze maken bijvoorbeeld net dat ene onderdeel voor warmtepompen waar de hele keten met smart op zit te wachten. Smallcaps zijn bovendien bijna altijd flexibeler aan de kostenkant.

"Kleine bedrijven zijn vaak actief in nichemarkten waar ze juist veel prijsmacht hebben"

4. Seculiere rugwind

De wereld verandert. Na decennia van globalisering beginnen bedrijven en landen in te zien dat het beter is een deel van de productie dicht bij huis te laten plaatsvinden, of op zijn minst bij bevriende landen.

De termen nearshoring, reshoring en friendshoring hebben hun intrede gedaan. Organt denkt dat kleine bedrijven hier meer van profiteren dan grote. Dat heeft ten eerste met diezelfde flexibiliteit van zoëven te maken.

Ten tweede is het voor smallcaps vaak niet mogelijk om in China of een ander ver land te produceren, omdat ze daar te weinig schaalgrootte voor hebben. Maar als de productie terug naar huis komt, of naar een buurland, dan kunnen ze uitstekend concurreren.

Dat geldt in het geval van Amerikaanse smallcaps helemaal als de dollar sterk is. Hun invoerkosten zijn dan relatief laag, terwijl de afzet in het binnenland is. Ze hebben daarmee voordelen tegenover internationale bedrijven die te maken hebben met valutarisico's.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie