Nieuws

Must read: Beleggingsfondsen hebben beste tijd gehad

Plus: onduidelijkheid op obligatiemarkt troef, beleggers zijn onterecht pessimistisch, sterke dividendgroei neemt af, vastgoed beschermt wél tegen inflatie, en meer.

Obligatiemarkt wacht met smart op meer zichtbaarheid
Amundi AM verwacht voor de eerste helft van 2023 aanhoudende onrust in de obligatiemarkt. Door de hoge rente is de kans op verlies niet al te groot.

Nou ja, obligatiebeleggers verliezen momenteel behoorlijk

Grafiek van Daalder: Vooral de Britse rente schiet door het dak
In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: vooral de Britse rentebetalingen rijzen de pan uit.

Beleggers zijn onterecht pessimistisch
Hoofdstrateeg Kristina Hooper van Invesco tackelt de belangrijkste redenen waarom beleggers weinig van 2023 verwachten, zoals hawkish bankiers, duikelende winsten en geopolitieke risico's overal.

DNB verklaart de huidige hoge inflatie

If you want to go big, go small
Smallcaps hebben het de laatste jaren slechter gedaan dan largecaps. Toch adviseert Nick Maggiulli om ze in de portefeuille op te nemen.

Beleggingsfondsen hebben beste tijd gehad

Nieuw dividendrecord, maar groei neemt wel af
88% van de bedrijven wereldwijd verhoogde in 2022 het dividend of hield het stabiel. Het leidde tot een dividendgroei van 8,8%, zo blijkt uit de nieuwste Janus Henderson Global Dividend Index. Nederlandse bedrijven bleken zeer royaal met een dividendverhoging van maar liefst 15,7%.

Aandelen doen het niet altijd beter
Hier is de studie. Hier is de belangrijkste grafiek.

Groene subidiewedloop
Dat moet beleggingskansen opleveren.

Europese buybacks zijn op hun retour
Buybacks zijn minder populair dan dividenduitkeringen, maar ze worden volop toegepast en missen hun uitwerking op de koersen niet. Belegger.nl bericht.

Sterke verandering Oost-Europa-fondsen
De ban op Rusland noopte beleggingsfondsen die zich richten op Oost-Europa tot fikse veranderingen. Hun portefeuilles werden danig opgeschud, waardoor onder meer Polen en Griekenland een grotere weging kregen, meldt Morningstar.

Beursgenoteerd vastgoed is inderdaad een hedge tegen inflatie,
maar alleen op de lange termijn, zo wijst onderzoek uit, getiteld: REITs Can Hedge Inflation — But Not During a Market Crisis. "Allocators need a long-term time horizon if they want listed real estate to be an effective inflation hedge."

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Economisch beeld Nederland negatiever
Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in februari negatiever dan in januari. In de Conjunctuurklok van februari presteerden 7 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

Woningmarkt: ook meer overheidsregie werkt niet
Rabo-econoom Carola de Groot ziet de komende jaren weinig extra woningen gebouwd worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie