Nieuws

Toekomst van het vermogensbeheer

Vermogensbeheerders moeten met de tijd mee gaan en inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen en social media.

Dat het knelt in vermogensbeheer mag duidelijk zijn. Tijdens het IEXProfs seminar 'De toekomst van vermogensbeheer' schilderde Jeroen Vetter, directeur van Capital Guards, het nieuwe speelveld. Veranderende marktomstandigheden (crisis na crisis), veranderde klantbehoeften (van vermogensgroei naar kanpitaalbehoud) en toenemende druk van overheid en regelgevers.

Daarnaast neemt de invloed van nieuwe technologie een grote vlucht. Mobile devicing wordt belangrijker dan de marmeren vloeren en zuilen waar het Oude Geld tuk op was. Een ontwikkeling waar niet alle kleine vermogensbeheerders in mee kunnen gaan, al was het maar vanwege de investeringen die daarmee gepaard gaan.

De goedkopere business modellen van nieuwe, innovatieve speler zijn een ander gevaar voor de meer traditionele vermogensbeheerders en private banks die hun oude verdienmodel in de prullenbak moeten gooien, maar nog geen panklaar antwoord hebben.


Vetter stelt verder dat de behoefte van klanten door de serie van crisesfundamenteel is veranderd. Driekwart van de beleggers wil kapitaalbehoud, niet kapitaalgroei, citeert hij onderzoek van Create Research.Daarbij is de omvang van de portefeuille niet van belang, blijkt uit research van Ronald Berger Strategy Consultants.

De opkomst van nieuwe technologie en social media is een voorbijrijdende trein waarop banken en vermogensbeheerders moeten springen, stelt Ton Kentgens van Capgemini Consulting. Hoewel Nederland voorop loopt in het gebruik van social media, is er nog een lange weg te gaan om de klant daar te ontmoeten. 'Belangrijk omdat, wereldwijd, de HNWI-klant steeds jonger wordt.'

 

De paneldiscussie op het seminar.

vlnr: Ton Kentgens, Jeroen Vetter, Jan de Zeeuw, Peter Verhaar

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Fintech