Nieuws

Vier kansrijke thema’s voor 2023

Cio Chris Iggo van AXA IM Core identificeert vier thema's waar beleggers, die op zoek zijn naar extra rendement, hun voordeel mee kunnen doen.

1. Desinflatie

"Daardoor kan er minder behoefte zijn aan meer renteverhogingen dan wat al is ingeprijsd. Op dit moment rekent de markt op 5% voor de Fed funds rate, 3,25%-3,5% voor de depositorente van de Europese Centrale Bank en 4,5% voor de bankrente van de Bank of England.

"Doorgaans doen de markten het beter als de inflatie daalt"

De consensusverwachtingen voor de inflatie in de meeste grote economieën en een aantal opkomende markten voor 2023 gaan uit van een daling ten opzichte van de gemiddelde inflatie in 2022. Doorgaans doen de markten het beter als de inflatie daalt. Dit blijkt al uit de marktbewegingen sinds afgelopen oktober. Een verdere daling van de inflatie in de komende maanden zou een positieve aanjager moeten zijn voor het rendement op zowel obligaties als aandelen."

2. Kwaliteitsgroeiaandelen

"Lagere reële yields zouden positief moeten zijn voor obligatierendementen, maar ook voor de verdiscontering van de aandelenwinsten, waardoor de vooruitzichten voor met name kwaliteitsgroeiaandelen verbeteren. Reële rentes hebben de neiging te stijgen wanneer de Fed het monetaire beleid verkrapt en te dalen wanneer de centrale bank draait. Dit was het geval in 2001-2002, 2009-2010 en 2019-2020.

Tenzij de bezorgdheid over de Amerikaanse begrotingssituatie enorm toeneemt, is er geen reden om te verwachten dat de reële rentes niet opnieuw zullen dalen wanneer de Fed aangeeft niet verder te verkrappen.”

3. China

"Dan is er de heropening van China, waardoor de consensus nu onderwogen Amerikaanse aandelen is en overwogen China (met Europa als begunstigde van de toegenomen Chinese vraag). Zowel wereldwijde als lokale Aziatische beleggers zullen waarschijnlijk hun blootstelling naar Chinese aandelen verhogen, wat de rally verder zal ondersteunen.

"Zowel wereldwijde als lokale Aziatische beleggers zullen waarschijnlijk hun blootstelling naar Chinese aandelen verhogen"

Aan de vastrentende kant heeft de Aziatische kredietmarkt al geprofiteerd van meer optimisme over de Chinese groeivooruitzichten en de stabilisatie van de vastgoedsector. Nu in dollar uitgegeven Aziatische investment grade-obligaties tussen de 5% en 6% opleveren, zullen beleggers in global credit en obligaties van opkomende markten waarschijnlijk hun allocatie naar de regio verhogen.”

4. Energietransitie

Dan zijn er de hogere uitgaven aan de energietransitie. In de VS houdt dit verband met de Inflation Reduction Act van de regering Joe Biden, die subsidies tot 465 miljard dollar zal verstrekken voor investeringen in hernieuwbare energie, elektrische voertuigen, halfgeleiders en andere technologieën. De wet bepaalt ook dat veel ervan in de VS moet worden geproduceerd. De wet wordt gezien als protectionistisch en antiglobalistisch, maar de uitgaven die erdoor kunnen worden vrijgemaakt, zullen waarschijnlijk een belangrijk meerjarenthema zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

In de rest van de wereld zullen regeringen waarschijnlijk een soortgelijke interventionistische rol spelen om tegemoet te komen aan de noodzaak de CO2-emissiedoelstellingen te halen en te reageren op de toegenomen bezorgdheid over energie- en technologiezekerheid.”

Chris Iggo
Chris Iggo

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie