Nieuws

Must read: Dividendfondsen presteren altijd

Plus: The case voor Europese en Amerikaanse aandelen, risico nemen loont in 2023, VS schuldenplafond biedt kansen, Fed heeft voldoende verkrapt, en méér.

De terugkeer van de Europese home bias
Volgens Ewout van Schaick, hoofd mutli-asset van NN IP, is er veel voor te zeggen om nu meer in Europese aandelen én obligaties te beleggen. "Een recessie in Europa is voor sommige analisten inmiddels geen vanzelfsprekendheid meer."

Risico nemen loont in 2023
Invesco verwacht een snelle daling van de inflatie en meer duifachtige centrale banken. Dat werkt in het voordeel van risicovolle assets. Wat staat er allemaal op het boodschappenlijstje?

Amerikaans schuldenplafond biedt kansen
Martine hafkamp: "Waar je normaal zou verwachten dat de spanningen rond het schuldenplafond de beurzen onder druk kunnen zetten, zou het deze keer juist voor enige ontspanning kunnen zorgen." Opbeurende column.

Obligaties staan weer in de belangstelling

"Je komt niet meer weg met slechte ESG"
Het 180-jaar oude J. Safra Sarasin betreedt de Nederlandse asset management-markt. Speerpunt: een lang track record in duurzaam beleggen.

Welke risico's hebben obligatiebelegger op hun radar?

Dividendfondsen bieden robuuste rendementen
Lees ook: Dividendbeleggers profiteren van opleving oude economie.
John Rekenthaler van Morningstar US: "In fact, they (dividendfondsen) have bested one of the industry’s stronger fund categories, large-value funds, by posting slightly higher returns, lower volatility, and stronger yields."

Fed heeft voldoende verkrapt
Joseph E. Stiglitz: "A careful look at US economic conditions supports the view that inflation was driven mainly by supply-side disruptions and shifts in the pattern of demand. Given this, further interest-rate hikes will have little to no effect – and will cause far-reaching problems of their own." Interessant verhaal.

Beleggers gaan voor cash

Toekomstige fondswinnaars?
De fondsanalisten van Morningstar brengen twee keer per jaar een update uit van de Prospect List, de lijst met veelbelovende beleggingsfondsen die in de toekomst in aanmerking zouden kunnen komen voor volledige coverage. Fondsanalist Jeffrey Schumacher vertelt welke fondsen er op de nieuwe Prospect List staan.

Deutsche Bank is juist positief over Amerikaanse aandelen
Steeds meer analisten worden pessimistisch in hun verwachtingen voor de Amerikaanse aandelenmarkten. Van JPMorgan Chase tot Morgan Stanley, ze zien allemaal beren. Maar niet de analisten van Deutsche Bank; zij hebben een contraire visie. Positieve macro-cijfers ondersteunen het verhaal.
Hier is de sterke analyse van Ben Carlson. "The U.S. stock market has grown from 15% of world equity markets to 60% since the onset of the 20th century. We’re basically eating the rest of the world Pac-Man style."

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). Het gaat mooi gelijk op.

We bouwen al een tijdje te dure huizen, en dat is een probleem
Bijna de helft van alle nieuwbouwwoningen die verkocht worden kosten meer dan een half miljoen euro. Voor Jan Modaal is dat niet te betalen, zelfs niet met partner. Onbetaalbaar wordt langzaam onverkoopbaar. Dat is een probleem voor ontwikkelaars en voor huizenzoekers, aldus RTL Z in een filmreportage.

Ondertussen dalen de huizenprijzen

Stijging vertrouwen Nederlandse industrie
De stemming onder ondernemers in de industrie is in januari opnieuw een fractie positiever dan een maand eerder. Het vertrouwen ging van 3,3 in december naar 3,6 in januari, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat ondernemers wat positiever waren over hun orderpositie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie