Nieuws

Risico nemen loont in 2023

Invesco verwacht een snelle daling van de inflatie en meer duifachtige centrale banken. Dat werkt in het voordeel van risicovolle assets. Wat staat er allemaal op het boodschappenlijstje?

Grondstoffen waren in 2022 een uitblinker. Het was een uitzondering binnen de groep van alternatieve beleggingen. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid, schrijft de Global Market Strategy Office van Invesco.

De Amerikaanse vermogensbeheerder verwacht dat 2023 een jaar wordt van dalende inflatie en een eind aan het krappere monetaire beleid. Dat werkt in het voordeel van beleggingen met een hoog risicoprofiel. Daar horen veel alternatives bij, alleen geen grondstoffen. Hier verwacht Invesco een verdere daling van de prijzen, inclusief die van energie.

Alternatives

Tot de alternatieve beleggingen rekent Invesco illiquide assets. Dat zijn onder meer direct vastgoed, grondstoffen, goud, private equity, private debt, hedgefondsen en sinds een paar jaar ook cryptomunten. Dat vastgoed via REIT’s en grondstoffen via ETF’s tegenwoordig goed verhandelbaar zijn, vergeet Invesco voor het gemak even.

Invesco laat zogenoemde collectibles ook buiten beschouwing. Denk aan schilderijen, postzegels, horloges, juwelen, munten, voetbalplaatjes en andere verzamelstukken. Dure wijn is een uitzondering.

Goud bood geen bescherming

Dat de meeste risicovolle beleggingen het slecht deden in 2022, een jaar met hoge inflatie en knappende zeepbellen, is niet zo gek. Wat wel opviel, was dat goud geen bescherming bood tegen de kelderende aandelenkoersen.

Dat heeft volgens Invesco te maken met de zwakke dollar en stijgende rente, waardoor beleggers een alternatief vonden in kortlopende obligaties en cash.

De negatieve rendementen in 2022 waren verder grotendeels te wijten aan een combinatie van te hoge waarderingen (veroorzaakt door jaren van ruim monetair beleid) en hoge inflatie. Dat zorgde ervoor dat centrale banken keihard op de rem moesten trappen.

Back to normal

De filosofie voor 2023 is dat het meeste harde werk is gedaan, dat de inflatie snel zal dalen en centrale banken opgelucht adem kunnen halen.

De enige risicovolle belegging waar Invesco zijn vingers niet aan brandt, zijn crypto’s. Om de eenvoudige reden dat het vrijwel onmogelijk is een fair value uit te rekenen voor een beleggingsproduct dat pas kort bestaat en geen inkomsten genereert.

Favorieten

Enkele favoriete beleggingen voor 2023 zijn vastgoed, bedrijfsobligaties en goud. Deze beleggingen kunnen allemaal profiteren van een daling van de rente. Uit grondstoffen trekt Invesco zich deels terug, ook vanwege de groeivertraging. 

"Enkele favoriete beleggingen voor 2023 zijn vastgoed, bedrijfsobligaties en goud"

Verder staat alles in het teken van meer risicobereidheid, Een logische consequentie is dat de modelportefeuille minder cash bevat. Bij obligaties wordt veel verwacht van zowel high yield als investment grade. Het meest negatief is Invesco over staatsobligaties uit de Eurozone.

Aandelen?

Bij aandelen ziet Invesco aandelen uit Japan en emerging markets als mogelijke outperformers.

In sectorbeleggingen ziet Invesco eveneens veel kansen. Het is makkelijker om te zeggen welke sectoren als underperformers worden gezien. Dat zijn: energie, bouw, travel and leisure, financials, telecommunicatie en nutsbedrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie