Nieuws

Must read: Fed wordt stevig tegengewerkt

Plus: beleggingshuizen gaan massaal voor Chinese aandelen, toch geen Amerikaanse landing, PE-rendementen gaan tegenvallen, extra daling NL huizenprijzen, en meer.

Chinese aandelen hebben wind weer mee
Het Jaar van het Konijn dat afgelopen zondag is begonnen, zal volgens DWS, Comgest én T. Rowe Price waarschijnlijk een goed jaar worden voor Chinese aandelen. De redenen stapelen zich op.

De Chinese concument heeft genoeg geld om uit te geven

De beurstoekomst is omgekeerd
Schroders CIO Johanna Kyrklund rekent op een periode van hogere inflatie en rente. Beleggers doen er daarom volgens haar verstandig aan om hun strategie van de laatste tien jaar 180 graden te draaien.

"Er komt helemaal geen Amerikaanse landing"
Door de heropening in China, de verbetering van de Europese energievoorziening, de robuuste Amerikaanse arbeidsmarkt én de daling van de hypotheekrente is er volgens Achim Unger, hoofd Benelux Investments Team van J.P. Morgan Private Bank, ook reden om optimistische scenario's uit de kast te halen.

Gelijke gewogen ETF werkt nu beter
De forse daling van de beurskoersen van techbedrijven leidde ertoe dat beleggers afgelopen jaar beter in een gelijkgewogen ETF hadden kunnen zitten. Zo daalde een ETF als de SPDR S&P 500 ETF Trust, waarin alle aandelen zijn gewogen naar beurswaarde, afgelopen jaar met circa 19%. De Invesco S&P 500 Equal Weight ETF, waarin alle aandelen dezelfde weging hebben, liep in dezelfde periode veel minder hard terug: met circa 13%.

Bill Gates is optimistisch over de toekomst
"Better to be born 20 years from now than any time in the past." Lees het artikel van CNBC.

Genoeg reden voor winstpessimisme

PE-rendementen gaan tegenvallen
"In particular, we attempt to assess private equity’s realized and estimated expected return edges over lower-cost public equity counterparts. Our estimates display a decreasing trend over time, which does not seem to have slowed the institutional demand for private equity. We conjecture that this is due to investors’ preference for the return-smoothing properties of illiquid assets in general." Hier is het hele technische verhaal.

Toppunt van ambitieus

Amerikaanse overheid werkt Fed tegen
Column Jan-Willem Nijkamp: "Hoewel de Federal Reserve hard op de rem trapt blijven de liquiditeiten door de markten spoelen. Stijgende aandelen- en obligatiekoersen maken zo van de inflatiebestrijding een farce."

Zijn er nog genoeg kopers voor luxemerken?
Bedrijven die duurzame consumentengoederen maken, van meubels en kleding tot juwelen, hebben het zwaar. Door de hoge inflatie en de gestegen vaste lasten houden mensen voor dat soort aankopen domweg minder geld over. Maar de aandelen van sommige bedrijven uit de mode- en luxe-industrie zijn toch zeer het kopen waard, volgens Morningstar-analist Jelena Sokolova.

Japans monetair beleid is link

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). Het gaat mooi gelijk op.

Nederlandse huizenprijzen: nog eens 10% daling

Minister Kaag verdedigt monitoren alle transacties vanaf 100 euro
Minister Kaag van Financiën verdedigt het plan om elke transactie van 100 euro of meer te monitoren. Banken doen dit nu al, zegt Kaag op RTL Z. De wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering moet het mogelijk maken dat banken daarbij gaan samenwerken. Kaag benadrukt dat de grens van 100 euro niet in steen is gebeiteld, als er goede argumenten zijn om hem hoger te leggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie