Nieuws

Must read: Oude economie wint

Plus: Duurzaam beleggen in EMD, kansrijke obligatiestrategieën, Chinese kansen, malaise in woningmarkt, winstverwachtingen, aantrekkelijke Europese aandelen, bitcoinfeestje, en méér.

U wilt beleggen in verantwoorde schuld uit opkomende markten?
Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors schetst de mogelijkheden om in verantwoorde staatsobligaties uit opkomende markten te beleggen. Het zou Lagerwaard niet verbazen als EMD-beleggers een mooi beursjaar beleven. De yields zijn meer dan aantrekkelijk.
Voor beleggers voor wie 100% duurzaamheid minder belangrijk is heeft Morningstar vijf topfondsen geselecteerd in opkomende marktenschuld in lokale valuta.

Drie kansrijke obligatiestrategieën
State Street Global Advisors heeft drie obligatiestrategieën uitgedokterd die goed passen bij een rentecyclus die zijn hoogtepunt nadert.

De bizarre stijging van de Amerikaanse korte rente
Ter vergelijk: de Nederlandse 1-maands rente noteert thans 1,926%

China: nieuw jaar, nieuwe kansen
Afgelopen zondag is in China Het jaar van het Konijn begonnen. Dat dier staat in China voor welvaart en een lang leven. Portfoliomanager Wenli Zheng van de China Evolution Equity Strategy van T. Rowe Price verwacht dat het konijn ook Chinese aandelen voorspoed brengt. Volgens Edin Mujagic is het Chinese Wirschaftswunder inmiddels wel voorbij.

Geduld wordt beloond
Column van Ben Carlson: "Patience will still be rewarded. Long-term investors will always have a higher probability of success than short-term investors. The variation in returns will always be higher over days and months than years and decades. Long-term investing will never be easy but it will remain the best bet for the vast majority of investors to earn solid returns in the stock market." Ofwel, vergeet de kortetermijnruis.

Oude economie wint

Prijzen bestaande koopwoningen overal gedaald
De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de eerste prijsdaling in 9 jaar. In alle provincies daalden de prijzen. Dat is na het tweede kwartaal van 2013 niet meer voorgekomen. Met 3,9 procent was de prijsdaling het grootst in Utrecht. Het kleinst was de daling in Limburg (1,2 procent). Het CBS overlegt de cijfers.

Verduurzaming Nederlands bedrijfsleven polariseert
Er is een tweedeling ontstaan tussen bedrijven die wel en bedrijven die niet investeren in verduurzaming. Hoewel uit cijfers van RaboResearch blijkt dat de verduurzamingsbestedingen bij 55% van de Nederlandse bedrijven zijn toegenomen, lijkt de transitie naar een nieuwe, duurzame en inclusieve economie niet te versnellen. Sterker nog, het gemiddelde rapportcijfer van het algehele Nederlandse bedrijfsleven is gezakt naar een 5,6.

3 interessant geprijsde Europese aandelen
Aan de hand van de Europe Large-Mid Cap Pick List bekijkt Morningstar iedere maand welke Europese aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn.

Spannend! Wat doen de bedrijfswinsten?

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). Het gaat mooi gelijk op.

"In de labs van Shell zitten nog maar weinig mensen naar oliedruppels te kijken”

Bankkantoor gezocht
Je moet steeds beter zoeken naar een kantoor van ABN Amro, ING of Rabobank. Ook afgelopen jaar werden er weer heel wat gesloten. Begin deze eeuw waren er nog 6100 bankkantoren in Nederland. Maar nu nog maar zo'n 420: een daling van 93 procent. Alleen SNS doet het helemaal anders.

Bitcoinbeleggers vieren weer een feestje
Over het hoe en waarom is het enigszins gissen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie