Nieuws

Inflatie schiet de komende jaren alle kanten op

In 2023 zal de inflatie sterk afnemen, maar dat is tijdelijk, zegt fondsbeheerder Duncan MacInnes. Zijn boodschap: reken het komend decennium op een gemiddelde inflatie van 3 tot 4% met grote uitslagen naar boven en beneden.

Hoe gaat het verder met de inflatie? Sommige economen verwachten een scherpe daling zodra de economische groei omslaat in een recessie. Anderen verwachten een meer gematigde afname. Net als de ECB en Fed gaan ze ervan uit dat het nog een paar jaar duurt voor de (kern)inflatie weer structureel in de buurt van de 2% uitkomt. Tenslotte zijn er mensen met een meer extreme mening. Duncan MacInnnes is er zo een, blijkt uit een artikel van Citywire.

De uiterst succesvolle fondsbeheerder van Ruffer Investment verwacht extreme schommelingen de komende jaren. 2023 wordt een jaar waarin “team transitory” gelijk lijkt te krijgen. De inflatie gaat hard omlaag en eindigt misschien zelfs in deflatie. Maar centrale banken zijn daarmee volgens hem slechts tijdelijk uit de brand geholpen. In de jaren daarna komt de inflatie namelijk “back with a vengeance”.

3% tot 4% met grote volatiliteit 

MacInnes: “Het afgelopen decennium lag de inflatie gemiddeld iets onder 2% en waren de afwijkingen (volatiliteit) gering. Het komende decennium wordt het 3 tot 4% met grote volatiliteit.”

MacInnes denkt dat er net als in 2022 jaren bij zullen zitten met een inflatie van boven de 10%. Maar er zullen ook jaren zijn met een inflatie amper boven de 0%.

Doos van Pandora

Hij baseert zich op de geschiedenis. Uit het verleden blijkt dat hoe hoger de inflatie is, des te moeilijker en tijdrovender is het om de controle terug te krijgen. Bij een inflatie van 5% of hoger duurt het doorgaans een decennium om terug te keren naar het gewenste niveau van 2%, zo blijkt uit data van het IMF.

Als het scenario van MacInnes uitkomt, dan betekent dit voor beleggers dat ze hun portefeuilles veel actiever moeten beheren. Periodes met een hoge inflatie vergen nou eenmaal een andere aanpak dan tijden met deflatie.

"Beleggers zullen hun portefeuilles veel actiever moeten beheren"

Risicomijdend in 2023

2023 wordt volgens MacInnes een jaar voor obligaties. Zijn aandelenposities bouwt hij af. De oliesector is een van de weinige uitzonderingen. Olie-aandelen blijven vanwege hun relatief lage waardering een no-brainer. Verder heeft hij 5% goud in de portefeuille.

Bij de obligaties is hij aan het eind van het derde kwartaal 2022 overgestapt van het kamp van de "bears" naar de "bulls". Hij heeft sindsdien vooral langlopende staatsobligaties gekocht, deels inflation-linked. Een flinke portie cash hoort er wat hem betreft ook bij. “Dit is gewoon geen tijd om risico’s te nemen.”

“Dit is gewoon geen tijd om risico’s te nemen”

Dat de aandelenmarkt momenteel omhoogschiet, is volgens hem tijdelijk. Het is een typische "bear market rally" die niet kan aanhouden als de bedrijfswinsten dalen en de werkloosheid oploopt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen