Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

EMD in lokale valuta biedt bescherming in onzekere tijden

Hoge rentevergoedingen en relatief laag gewaardeerde valuta's maken opkomende markten obligaties in lokale valuta meer dan het overwegen waard, zo betoogt Capital Group.

"Opkomende markenobligaties (EMD) in lokale valuta hielden in 2022 relatief goed stand met een daling van minder dan 12% in lokale valuta en iets minder dan 20% in dollar tengevolge van de sterke Amerikaanse munt. Dit is deels toe te schrijven aan de pro-actieve houding van de centrale banken van EM-landen die de rente vroegtijdig hebben verhoogd om de inflatie te beheersen.

Hoewel we een verdere zwakte verwachten van de wereldeconomie in 2023 zijn EM-rendementen historisch hoog, terwijl EM-valuta's nog altijd relatief goedkoop zijn. Ofwel, de huidige hoge aanvangsrendementen kunnen helpen om slechter economisch nieuws te compenseren. Onderstaande grafiek laat zien dat het tweejaarsrendement in het verleden altijd positief wanneer het rendement 6,7% of hoger was.

Zuid-Amerikaanse kansen

Wij zien momenteel de meeste waarde in schuld in Latijns-Amerikaanse landen, zoals Brazilië, Mexico en Colombia, die de rente in een vroeg stadium hebben verhoogd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de inflatie binnen de perken bleef en de koersen stabiel bleven. Landen in Latijns-Amerika hebben ook sterk geprofiteerd van de hogere grondstofprijzen en hebben minder last van het conflict in Oekraïne.

Ook mogelijkheden in Centraal-Europa gloren aan de horizon. Het lage renteklimaat dat we jarenlang in Europa zagen, loopt ten einde. Centrale banken in de hele regio hebben de rente sterk verhoogd om de inflatie te beteugelen. Wij blijven voorzichtig wat Azië betreft, want de regio ligt in de verkrappingscyclus nog enkele maanden achter op Latijns-Amerika."

  • Lees het hele artikel, getiteld Emerging market local currency yields offer protection in volatile conditions.

Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie