Nieuws

Houdt techflauwte aan?

Analist Louise Matsakis kijkt terug op een zwaar beursjaar voor de technologiesector. Komt in 2023 het herstel?

De Nasdaq Composite verloor vorig jaar precies eenderde van zijn waarde. Dat geeft wel aan wat voor een waardeloos jaar het was voor technologieaandelen. Enkele individuele namen, zoals Tesla (-71%), Meta (-65%) of Amazon (-52%) deden het nog eens veel slechter.

Een belangrijke reden voor de crash was de sterk stijgende rente die hoog gewaardeerde aandelen met hooggespannen verwachtingen onderuit heeft gehaald. Maar er waren ook specifieke redenen die de koersval veroorzaakten. Louise Matsakis noemt er enkele in de beursblog Semafor en kijkt alvast vooruit.

Tegenvallers in 2022

  • De consumentenvoorkeuren hebben zich anders ontwikkeld dan tijdens de corona-lockdowns werd gedacht. Denk aan minder online-shoppen (Amazon), minder binge-watchen (Netflix) en minder thuiswerken en thuisfitnessen (Peloton).
  • Het hele idee van een digitale Metaverse-wereld, waar mensen elkaar ontmoeten en werken, is tot nu toe niet aangeslagen bij het grote publiek. Van de miljardeninvesteringen door bedrijven als het gewezen Facobook, dat inmiddels onder de naam Meta door het leven gaat, moet nog maar blijken of ze zich ooit uitbetalen.
  • De cryptoluchtbel is geknapt. Van de hosannasteming is weinig meer over. De ongereguleerde cryptomarkt wordt steeds meer gezien als een speelveld voor oplichters, criminelen en schurkenstaten, zoals Noord-Korea.
  • Grote techbedrijven als Amazon en Apple hebben in 2021 en 2022 gemerkt dat werknemers hun vuisten kunnen ballen. Dat heeft geleid tot hogere loonkosten.
  • Er was even het idee dat Biden misschien wat milder zou zijn tegenover China. Het tegendeel is waar. China en de VS komen steeds verder van elkaar af te staan met grote gevolgen voor onder andere de chipindustrie.

Verwachtingen 2023

  • In 2023 kan de macht van werknemers afnemen als de economie verder richting een recessie beweegt en de werkloosheid oploopt. De eerste aankondigingen van massaontslagen zijn er al. 
  • Ga er vanuit dat kunstmatige intelligentie en machine learning steeds meer hun weg vinden naar dagelijkse toepassingen.
  • De handelsrelatie tussen China en de VS mag verslechteren, dat wil nog niet zeggen dat Chinese online-consumentenbedrijven niet zullen proberen hun binnenlandse succes te exporteren naar het buitenland. 
  • Toerisme en recreatie zitten midden in een comeback. Het heeft er alle schijn van dat dit vol doorzet in 2023. Daar zullen ook techbedrijven van profiteren. Matsakis rekent op nieuwe platforms. Dus niet alleen bedrijven als Booking of Airbnb.
  • De sociale media zullen waarschijnlijk te maken krijgen met meer en strengere regelgeving in Europa en de VS.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie