Nieuws
Dividendaandelen voor altijd
Capital Group denkt er niet aan om afscheid te nemen van dividendaandelen. Het mooist voor de lange termijn zijn bedrijven met een groeiend dividend.
Na jaren van outperformance hebben dividendaandelen de laatste twee jaar een deel van hun achterstand goedgemaakt op groeiaandelen. Om een voorbeeld te geven, de iShares MSCI World Quality Dividend ESG ETF heeft de afgelopen twaalf maanden een positief rendement opgeleverd van ruim 2%, terwijl de iShares Core S&P US Groth ETF op een verlies staat van bijna 20%.
De vraag is of dat een anomalie is, of dat dividendaandelen het structureel goed blijven doen. Nisha Thakrar van Capital Group gaat voor het tweede. “Dividendaandelen zijn er voor alle seizoenen,” schrijft zij in een analistenrapport. “Ook als de economische omstandigheden verbeteren, zijn dividendaandelen een goede belegging.”
Twee soorten
Thakrar onderscheidt twee soorten dividendaandelen. De eerste zijn solide bedrijven met een lange trackrecord van stabiele dividenduitkeringen. De tweede zijn bedrijven die een dividend uitkeren dat misschien nu nog niet zo hoog is, maar waar beleggers van mogen verwachten dat het stijgt.
Ook bij deze tweede groep speelt de trackrecord een belangrijke rol. In de ogen van Thakrar moeten het bedrijven zijn die hebben laten zien dat ze hun omzet en winst kunnen opvoeren. Om deze aandelen te vinden is wel degelijke research nodig.
Value versus dividend
Dividendaandelen zijn niet hetzelfde als waarde-aandelen. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen, zegt Thakrar. Zo komen waarde-aandelen regelmatig uit cyclische sectoren. Dat betekent dat ze soms veel dividend uitkeren, maar soms ook niet.
Het verschil is ook terug te zien in vaak gebruikte benchmarks. In de MSCI World Value-index zitten bijvoorbeeld relatief veel banken, terwijl in de MSCI World High Dividend Yield-index meer bedrijven uit de farmaceutische hoek zitten, halfgeleiders, consumptiegoederen en verzekeraars.
Dividendgroei
Een van de eerste beleggerslessen is dat de hoogte van het dividendrendement geen goede graadmeter is. Van een bedrijf met een extreem hoog dividend moet worden afgevraagd of dit wel houdbaar is op de lange termijn.
Mikken op bedrijven met hoge dividenduitkeringen heeft historisch ook niet de beste resultaten opgeleverd. Een studie van Wellington Management wijst dit uit.
Wellington heeft de rendementen van de hoogste 25% dividendbetalers in de VS vergeleken met de volgende 25% tussen 1930 en 2021. De tweede groep scoorde uiteindelijk duidelijk beter.
Het succes van de tweede 25% zit hem volgens Thakrar in de lagere pay-out ratio. Het zijn bedrijven die meer geld overhouden voor investeringen en het versterken van de balans, terwijl het bij bedrijven met een hoge pay-out regelmatig voor komt dat ze het dividend bij een beetje tegenwind moeten verlagen of schrappen. Dat leidt bijna altijd tot een koersval op de beurs.
Diversificatie
Er is nog een ander nadeel aan de hoogste dividendbetalers. Beleggers komen bij deze aandelen vrijwel automatisch terecht bij een beperkt groepje bedrijven en sectoren (gezondheidszorg en basis consumentenproducten). Dat komt de diversificatie niet ten goede.