Nieuws

Beleggers moeten rekening houden met harde landing

UBS AM ziet zoveel onzekerheden dat het niet verder wil kijken dan een paar maanden. Mogelijk dat een heropening van China de neerwaartse druk van verdere Amerikaanse renteverhogingen kan compenseren.

Beleggers kunnen de komende twaalf maanden weleens worden verrast door de veerkracht van de wereldeconomie, zegt Evan Brown, hoofdstrateeg van UBS Asset Management in de halfjaarlijkse vooruitzichten van de vermogensbeheerder. Die veerkracht kan ervoor zorgen dat een recessie wordt ontweken, maar ook dat de rente langer hoog kan blijven en dat betekent op den duur wellicht een harde landing.

Volgens Brown staat het vast dat de onzekerheden over de economische ontwikkelingen in 2023 in alle beleggingssegmenten zullen aanhouden. “Reden waarom wij ons concentreren op de beste positionering voor de komende maanden in plaats van een heel jaar vooruit te kijken.”

Brown verwacht dat wereldwijde aandelenindices zich binnen een bandbreedte blijven bewegen, maar dat het opwaarts potentieel wordt beperkt omdat de Fed op de rem blijft drukken. “Een oplevend China zou dat neerwaartse effect enigszins kunnen opvangen."

Kansen in financiële en energiesector

De hoofdstrateeg van UBS AM ziet vooral kansen in de financiële en de energiesector. “Maar als blijkt dat het grote pessimisme over de wereldwijde economie wegvalt, zijn cyclisch georiënteerde posities een goede keuze. Oplevende economische activiteit en een rente die langer hoog blijft, zijn goed voor waarde-aandelen.”

UBS AM is neutraal gepositioneerd op staatsobligaties. Verder verwacht Brown dat de Fed de renteverhogingscyclus vermoedelijk slechts traag afbouwt of ongedaan maakt. “Als blijkt dat de Amerikaanse arbeidsmarkt wel buigt, maar niet snel breekt, houdt de prijsdruk nog wel even aan. De heropening van China zou de binnenlandse vraag naar olie moeten aanwakkeren, waardoor de neerwaartse druk van de goederenprijzen op de inflatie enigszins wordt gecompenseerd.”

Lees ook: Vier kansrijke sectoren

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie