Nieuws

Must read: Piekinflatie goed voor aandelen

Als er tenminste geen recessie achteraan komt. Plus: de balans van de ECB is flink gekrompen en 120 jaar beurs in een grafiek.

2023: het jaar van slow motion-inflatie
De Fed zal mogelijk volgende maand de renteverhogingen al vertragen. De ECB denkt ook die kant op. Maar het inflatieprobleem is niet zomaar weg, schrijft Edin Mujagic. We krijgen te maken met slow motion-inflatie.

Nieuw bewijs voor dispositie-effect
Onderzoekers van de VU Amsterdam hebben nieuw bewijs gevonden voor de neiging van beleggers om negatief renderende effecten te lang vast te houden. Het lijkt zelfs nog erger te zijn dan eerder aangenomen.

Grafiek van Daalder: Sterke dalingen en stijgingen lopen gelijk op
In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: volatiliteitsclusters.

Pas op met beleggen in CO2-vervuilers!
Aandelenkoersen kunnen wereldwijd met 30% dalen bij een stijging van de CO2-prijs met 100 dollar heeft Van Lanschot Kempen becijferd. Vooral beleggers in hevige uitstoters van CO2 lopen enorme financiële risico's.

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Rendement dit jaar

Piekinflatie is goed

Veel kleinere balans

Ook een dip gaat weer voorbij

Duurzaam beleggen in onrustige beurstijden
De energiecrisis, oplopende inflatie en hevige recessie-angst hebben duurzame beleggers dit jaar harder geraakt dan beleggers die minder oog hebben voor uitmuntende ESG-scores. Dat is echter geen reden om nu te twijfelen aan de duurzame beleggingsthese. Integendeel, zo blijkt uit het nieuwste ESG e-magazine van IEXProfs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie