Nieuws
Nederland 12e op ESG-ranglijst van Candriam
Candriam heeft een nieuwe ESG-ranglijst opgesteld met topposities voor EU-landen, terwijl de VS niet verder komt dan de middenmoot. De winnaar is Denemarken. Nederland staat twaalfde.
De Luxemburgse vermogensbeheerder Candriam heeft in zijn duurzaamheidsrapport 2022 Denemarken uitgeroepen als de nummer 1 op het gebied van milieu en sociale omstandigheden (ESG).
Goede plaatsen zijn er verder weggelegd voor Zwitserland, Finland, Luxemburg, VK en Zweden. Daarna komen de twee grootste EU-landen Duitsland en Frankrijk. Nederland bereikt een twaalfde plaats.
Wereldeconomieën
Europa doet het goed in de lijst. Dat kan niet gezegd worden van de VS dat matig scoort met een 32ste plek. Van de andere grote wereldeconomieën haalt Japan het net in de top-20. Canada zit daar een fractie achter op 21.
De grote emerging markets hebben nog veel werk te verrichten. Rusland, India en Nigeria staan bijvoorbeeld op de plaatsen 99, 100 en 101. China doet het nog betrekkelijk goed met een 55ste plaats, net achter Brazilië (49). Zuid-Korea komt uit op een keurige 26ste plaats.
Voedselveiligheid
Het is bij dit soort ranglijsten altijd lastig in te schatten hoe zwaar wat weegt. Candriam heeft naast sociale en milieuomstandigheden ook gekeken naar de economische situatie, en dan met name de voedselveiligheid. Dat helpt Europa in deze lijst flink.
Azië de verkeerde kant op
Een van de belangrijkste conclusies volgens nieuwssite Citywire is dat een paar belangrijke economieën van Azië de verkeerde kant op gaan. Dat geldt voor China, Indonesië, India en Maleisië.
Ook hier speelt voedselveiligheid een rol. Met name India, Indonesië en Pakistan lopen grote risico’s te worden getroffen door natuurrampen en voedseltekorten. China veel minder. Voor Afrika is voedselveiligheid de grootste bedreiging.
Democratie
De lijst toont aan dat druk of prikkels van buitenaf grote invloed kunnen hebben. Moldavië stijgt bijvoorbeeld flink op de lijst als gevolg van de eisen die de EU stelt aan de democratische rechtsorde. Hongkong zakt daarentegen omdat het steeds meer een satellietstaat van Peking is.
Autocratieën drukken rendement
Een andere belangrijke conclusie van het rapport is dat autocratisch geregeerde landen de beleggingsresultaten drukken. Boodschap: laat u niet uitsluitend lokken door hoge obligatierentes in dictatoriaal geregeerde landen, er is een goede kans dat die tarieven een illusie blijken te zijn.
De meeste emerging markets scoren vrij slecht op natuur- en milieugebied, maar er zijn uitzonderingen, zoals Uruquay en Costa Rica die daardoor relatief hoge posities op de ranglijst hebben (25 en 28). Hetzelfde geldt overigens voor China.
Europa heeft zoals gezegd ook problemen (het verbruik van grondstoffen per hoofd van de bevolking is hoog), maar het positieve is dat vooral het oostelijk deel van de EU grote sprongen maakt bij de energietransitie. Wat dat betreft, beweegt Latijns-Amerika als blok dan weer de verkeerde kant op.